IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

48% от българите усещат стрес от градския начин на живот всеки ден

Глобалната икономика губи годишно 1 трлн. долара заради стресови състояния

11:24 | 18.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

48% от българите усещат стрес от градския начин на живот всеки ден. Подобна е и тенденцията в световен мащаб,  показват данните от национално проучване на Алфа Рисърч.

За голяма част от българите стресът се е превърнал в неразделна част от ежедневието. Особено податливи са хората, живеещи в големите градове, казват социолозите. 

Глобалната икономика губи всяка година 1 трлн. долара от намалена производителност на труда вследствие на стресови състояния. Статистиката към момента сочи, че над 300 млн. души по света страдат от депресия, а над 260 милиона – от тревожни разстройства, по данни на Световната здравна организация.

Според психолозите менталните усилия, които човек полага за предвиждане и контрол на дадена ситуация, се възприемат от организма като реално случващи се и го поставят в режим на справяне с проблема. Вътрешното напрежение, което изпитваме, се изразява в раздразнителност, агресия, загуба на концентрация, сухота в устата и дехидратация.

Данните на Алфа Рисърч показват, че над две трети от хората, които не пият достатъчно вода, се чувстват изморени поне веднъж седмично. „Много хора не си дават сметка, че има пряка връзка между стреса и липсата на добра хидратация на организма“, коментира психологът Кремена Станилова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Глобалната икономика губи всяка година 1 трлн. долара от намалена производителност на труда вследствие на стресови състояния.----това изречение ми вкара стрес !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
100% изпитват стрес, 48% си признават... което си е нормално де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Айде бе!??Само 48% ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още