IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AB InBev вдигна офертата за SABMiller до 103,6 млрд. долара

Тази нова оферта ще служи само за да се принуди SABMiller да започне преговори, смята анализатор

18:14 | 12.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Anheuser-Busch InBev, най-голямата пивоварна компания в света, повиши за четвърти път сумата, срещу която иска да придобие своя конкурент SABMiller. Вместо досега предлаганите 65 млрд. лири сега белгийците предлагат сумата от 68 млрд. лири (103,6 млрд. долара) за британската компания, предава Bloomberg.

Това е поредното предложение на белгийския пивовар – предишните бяха на стойност 38 паунда на акция и 40 паунда за акция. Предпоследното предложение бе за 42,15 паунда. 

Сега обаче белгийският концерн предлага по 43,50 лири за акция на SAB. Двата големи акционера Altria и BevCo ще получат по 38,88 долара в брой и акции.

С това битката за придобиването минава в следващия етап. Едва през миналата седмица SABMiller отказа оферта за 65,2 млрд. лири. Мнозинството акционери трябваше да получи по 42,15 лири за акция, а двата големи акционера – по 37,49 паунда за акция.

AB Inbev разполага със срок до сряда, за да приключи трансакцията. Според британското законодателство ако до този срок не бъде приета конкретна оферта, сделка не може да има в следващите шест месеца.

„Тази нова оферта ще служи само за да се принуди SABMiller да започне преговори“, твърди Де Вет Шуте, анализатор в Avior Capital Markets в Кейп Таун.

Книжата на SABMiller поскъпнаха с 1 на сто до 3705,5 пенса в Лондон към 16:30 часа.  Предложената цена е с 48% по-висока от цената на акциите на 14 септември, преди книжата да започнат да поскъпват заради новините за интереса от страна на AB Inbev. 

Обединената група ще добави Африка и определени латински и азиатски пивоварни компании към огромното присъствие на AB InBev на американските континенти. Освен това марките Peroni, Grolsch и Pilsner Urquell ще се присъединят към съществуващата линия на AB InBev,включваща Budweiser, Stella Artois и Corona.

Засега от SABMiller не са предоставили коментар по направеното предложение.

За много коментатори това ще бъде финалният етап от консолидацията в пивоварната индустрия, като голямата четворка – AB InBev, SABMiller, Heineken и Carlsberg, вече развиват дейност в цял свят и предлагат повече от половината световна бира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още