IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon създава голям конкурент на Etsy?

Гигантът в онлайн търговията се готви да пусне нова платформа за продажба на ръчно изработени продукти

13:39 | 25.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След десетилетие присъствие в интернет пространството платформата за продажба на ръчно изработени предмети Etsy може да се сблъска със своето най-голямо предизвикателство до момента, пише CNet.

Титанът в електронната търговия Amazon се опитва да насочи вниманието на търговците в Etsy към онлайн формуляр, свързан с нова подобна платформа, наречена „Handmade at Amazon” (“Ръчно направено в Amazon”- бел. ред). 

Компанията моли потребителите да попълнят онлайн форма с информация за техния бизнес и за продуктите, които продават в Etsy – от бижута до играчки, като обещава да им съобщи кога платформата на Amazon ще бъде готова.

В отговор търговците в Etsy започнаха да публикуват коментари относно намесата на Amazon в онлайн форума на Etsy, където компанията започна да пуска линкове към своя формуляр.

Същевременно двете компании отказват да дадат коментар по случая.

Базираната в Бруклин Etsy е изградила бизнеса си около това да свързва купувачи и продавачи на произведения на изкуството и ръчно направени продукти, като генерира печалби от такси и от комисиони за продажбите. Потенциалното пускане на платформата "Handmade" на Amazon ще се случи в момент, в който Etsy влиза в нова финансова фаза. През април 10-годишната компания стана публична.

За първото си фискално тримесечие Etsy обяви, че има повече от 1,4 млн. активни продавачи (с 26% повече спрямо предходната година) и 20,8 млн. активни купувачи (с 37% повече от миналата година). Приходите ѝ за периода са 58,5 млн. долара при брутни продажби на стоки в размер на 532 млн. долара, като увеличението на годишна база е съответно 44% и 28%.

Компанията Wedbush Securities миналата седмица заяви, че е малко вeроятно голяма компания за електронна търговия като Amazon, eBay или Alibaba да поиска да придобие Etsy, тъй като „те вече разполагат с по-голяма част от потребителите на Etsy, както и с нейните търговци“.

Wall Street Journal отбелязва, че таксите за продавачите, събирани от Etsy, обаче са значително по-ниски от тези, които взима Amazon.

Amazon, която стартира като онлайн книжарница, вече разполага с редица пазари, опериращи в различни области, стигащи до изобразително изкуство, научно оборудване и музикални инструменти. Освен това вече има своя платформа, посветена на изкуствата и занаятите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още