IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА получи червен картон

Властите са конфискували документи от футболната централа, Швейцария ще екстрадира арестуваните в САЩ

13:28 | 27.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разследванията за корупция срещу футболните функционери достигат до сърцето на ФИФА: както съобщи Швейцарската федерална прокуратура, следователите са иззели документи и бази с данни от централата на световната футболна асоциация. Има подозрения, „че при обявяването на домакинствата за световните първенства през 2018 г. и 2022 г. е имало нередности".

Както е известно Мондиалите бяха дадени съответно на Русия и Катар, но съмненията за корупция, особено от страна на емирството, са много сериозни.

Според Wall Street Journal деветима футболни длъжностни лица и други петима са обвинени от САЩ в корупция и 24-годишна престъпна схема, за да се обогатят чрез работата си във FIFA. 

Прокуратурата излезе с официално изявление, в което уточнява, че всички разпитани са били призовани като свидетели, а не като обвиняеми, но по-рано през деня стана ясно, че е започнато дело за избора на двете страни домакини на шампионата на планетата. Съмненията са за пране на пари и злоупотреба със служебно положение.

Разследванията не са само срещу едно лице, поясниха властите. По-рано пък редица банки в страната са били призовани да предоставят информация за банкови данни. „Получените днес документи, електронни данни и друга информация ще послужат не само на швейцарския съд, но и на чужди власти“, пояснява прокуратурата.

По-рано в луксозен хотел в Швейцария бяха задържани деветима функционери на ФИФА, сред които петима члена на Изпълнителния комитет. Сред задържаните според американското правосъдно министерство е и вицепрезидентът Джефри Уеб,  Еугенио Фигуередо от Уругвай, също член на Изпълнителния комитет, както и Джак Уорнър, бивш член на комитета.

Швейцарското федерално министерство на правосъдието потвърди, че заподозрените са в ареста. Те са заплашени от депортиране в САЩ. Лицата, които все още не са официално назовани поименно, са обвинени от следователите в измами, изнудване и пране на пари. Според швейцарските власти става дума за плащания на подкупи в размер на над 100 млн. долара от деветдесетте години насам.

Независимо от арестите и разследванията се очаква 65-ият Конгрес и избора на президент да започнат в петък, обяви FIFA по-рано днес.

Кандидатът за президент Принц Али Бин Ал Хюсеин заяви, че днес е „тъжен ден за футбола“. Имайки предвид протичането на разследванията и мерките, които взимат властите, не било уместно да се правят коментари сега, казва роденият в Йордания кандидат.

Той ще е единственият конкурент на сегашния президент Йозеф Блатер. 79-годишният швейцарец засега не е замесен в разследванията. Не е обвинен и генералният секретар – 54-годишният Жером Валке. 

Нейра Чехич от Bloomberg коментира скандала

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Всички корумпирани да заминават за Шаш ...ред требва да се въведе в тааФИФА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още