IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баския, Маурицио и Сай Туомбли са във фокуса на пролетните търгове в Ню Йорк

Christie's и Sotheby's ще предложат около 1500 творби между 8 и 12 май

14:33 | 05.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Баския, Маурицио, Кателан и Сай Туомбли са звездите на пролетните търгове на произведения на изкуството в Ню Йорк, които започват тази неделя, пише AFP.

Най-големите аукционни къщи в света – Christie's и Sotheby's, ще предложат около 1500 творби на търг между 8 и 12 май тази година. Очаква се сумата, която ще генерират, да надмине 1 млрд. долара.

Събитията, които ще са под наслов „Обречен на провал", ще бъдат открити от Christie's на 8 май. Тогава къщата ще предложи селекция от 39 творби на модерното и съвременното изкуство, които са на тема търговски провал. Тя е свързана с поемането на рискове при преминаването на граници в изкуството.

Произведението, което предизвиква най-голямо вълнение, е статуята от восък и смола на италианеца Маурицио Кателан, носеща името „Той“. Творбата пресъздава образа на коленичилия Хитлер и е създадена през 2001 г. Тя е оценена в диапазона 10-15 млн. долара.

Сред акцентите попада и творба с баскетболна топка от серията „Равновесие“ на Джеф Кунс, която е оценена на 12 млн. долара.

На следващия ден (9 май) във фокуса на вниманието ще бъдат творби на импресионизма и модернизма, предложени от Sotheby's. Сред топ лотовете са тези на французите Морис дьо Вламинк и Андре Дерен, оценени между 12 и 20 млн. долара.

За първи път на търг ще бъде предложено произведението „Вечна пролет“ на Роден. То е издялано от един-единствен мраморен блок между 1901 и 1903 г. Предварително определената цена е в диапазона 8-12 млн. долара.

На 10 май Christie's ще насочи погледите към Жан-Мишел Баския и негова безименна творба от 1982 г., която е висока 2,30 метра и е широка 5 метра. Тя е оценена на 40 млн. долара.

Две от произведенията на американския абстрактен експресионист Сай Туомбли ще бъдат предложени на търга, организиран на 11 май от Sotheby's. Първата е безименна и е част от серията му с черни дъски, като ѝ е определена цена от 40 млн. долара. Втората е наречена „"Безименна (Бакхус 1-ва версия V)“ и се очаква да се продаде за 20 млн. долара.

Sotheby's ще зарадва колекционерите и с „Два етюда към автопортрет“, дело на Франсис Бейкън. Творбата е оценена на 22-30 млн. долара и е излагана само два пъти – през 1971 г. и през 1993 г.

В последната вечер на търговете Christie's ще предложи творби на модерното изкуство и импресионизма. Тогава ще бъдат предложени 15 произведения.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още