IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бекъм ще превзема Париж благодарение на дълбоките катарски джобове

Бившият капитан на английските национали дарява заплатата си на благотворителна организация и иска да остане в клуба след края на футболната си кариера

12:29 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бекъм даде ясно да се разбере, че очаква да остане в клуба, вероятно на мениджърски или треньорски пост. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бекъм даде ясно да се разбере, че очаква да остане в клуба, вероятно на мениджърски или треньорски пост. Снимка: Ройтерс

Френският клуб Пари Сен Жермен, чиито катарски собственици пръснаха над 300 млн. долара за талантливи футболисти от 2011 г. досега, има ново блестящо попълнение: Дейвид Бекъм, съобщи Bloomberg Businessweek.

37-годишният британски полузащитник, чийто договор с американския клуб Лос Анджелис Галакси изтече наскоро, потвърди вчера на пресконференция в Париж, че ще доиграе остатъка от сезона във френския тим. ПСЖ, както е по-популярен отборът, в момента държи първото място във временното класиране на френската Първа лига и си осигури участие в осминафиналите на Шампионската лига.

Сделката изглежда се върти колкото около „бранда Бекъм“, толкова и около представянето му на полето. Договорът на полузащитника е едва до юни, а Бекъм подчерта пред журналистите, че не очаква да играе във всеки мач и дори да бъде задължително титуляр. „Ще трябва да поработя, за да се случи това“, посочи той.

Бекъм обаче даде ясно да се разбере, че очаква да остане в клуба, вероятно на мениджърски или треньорски пост. „Не гледам на това като на краткосрочен проект“, изтъкна англичанинът. „Можех да подпиша само договор до края на сезона, но се виждам като част от този клуб в бъдеще“, уточни той.

Бекъм и президентът на ПСЖ Насер ал Келайфи обявиха, че заплатата му ще бъде дарявана на неупомената френска благотворителна организация за деца. Конкретна сума не бе посочена, но полузащитникът обяви, че е „огромна“. Всъщност няма съмнение, че става въпрос за сериозни пари – първоначалният договор на Бекъм с Лос Анджелис Галакси бе на стойност от 32,5 млн. долара.

Настоящата сделка вероятно ще увеличи негодуванието на конкурентите от разточителните разходи на ПСЖ, откакто през 2011 г. катарски държавен инвестиционен фонд започна придобиването на клуба, приключило през настоящата година. Преди да подпише с Бекъм, ПСЖ пръсна 338 млн. долара за имена като шведа Златан Ибрахимович и аржентинците Хавиер Пасторе и Езекиел Лавеци.

Президентът на УЕФА Мишел Платини се срещна на 16 януари в Париж с френски депутати, които обмислят нови ограничения върху разходите на клубовете.

През 2011 г. европейската футболна централа въведе правила за т. нар. „правило на нулевия баланс“, което цели налагането на наказания на клубове, чиито разходи надхвърлят в значителна степен приходите им, и изсква поне през една от 3 последователни години всеки клуб да бъде на печалба. Говорителка на УЕФА е заявила за американското издание, че обсъжданията с френските законодатели продължават.

Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още