IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бихте ли купили картина на Пикасо, която никога не сте виждали?

Нова аукционна къща дебютира с търг, на който показа само снимки на лотовете

15:54 | 29.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Всичко, което можете да си представите, е реално, твърди Пабло Пикасо. В четвъртък вечерта участниците в търг в Хонконг можеха да купят една от неговите творби на цена от над 7 млн. долара. Но само можеха да си представят как изглежда тя наистина, пише Bloomberg.

Първият търг на аукционната къща Dragon 8 Auction предложи творби на Пикасо, Анди Уорхол и Салвадор Дали в хотел Grand Hyatt в Хонконг на присъстващите, които бяха подготвени да платят 7-цифрени суми за творби, които са заключени далеч в швейцарски трезор. 

Компанията е едва на няколко месеца и дори няма снимки на уебсайта си. Вместо това по време на самото събитие във фоайето на хотела имаше фотографии на картините в реален размер, поставени в красиви дървени рамки.

„Собствениците искат да запазят анонимността си“, твърди Скот Мърфи, творчески директор на Dragon 8. “Те казаха: позволяваме ви да продадете тези картини, но не разкривайте никаква информация за тях публично“.

Потенциалните купувачи можеха да разгледат каталога от над 350 лота, в това число и на платно на Салвадор Дали от 1960 г.

В каталога не е включена друга картина на Пикасо, освен една от 1965 г., оценена на 7 до 9 млн. долара, тъй като продавачът все още се е колебаел дали да продаде други картини, когато каталогът е изпратен за печат, твърди Мърфи.

Картината е купена от предишния собственик от базираната в Берлин Galerie Michael Haas през 2000 г. Платното не е успяло да намери купувач по време на търг на Sotheby's в Лондон през 1999 г., когато най-ниската му оценка е била за 600 000 паунда (917 000 долара), сочи базата данни на Artnet.

Dragon 8 е създадена от Жил Лемпер-Шварц, който е работил като световен консултант по виното в Acker Merrall & Condit. Той твърди, че има силни контакти със собственици на произведения на изкуството и на бижута. Бившият собственик на арт галерия твърди, че е щастлив да поеме риск в света на аукционите на луксозни стоки.

Dragon 8 таксува купувачите малко по-ниско от големите аукционни къщи – Sotheby's и Christie's.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още