IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1 млн. паунда струва най-скъпото куче в света

Червен тибетски мастиф стана най-скъпото куче в света, след като бе продадено за 1 млн. паунда

11:47 | 16.03.11 г.
Близо 1 млн. паунда струва най-скъпото куче в света

Китайските потребители напоследък не престават да изненадват с вкусовете и предпочитанията си към луксозни покупки. За да се отличава от останалите, богатият човек в азиатската страна, чиято икономика се развива главоломно през последните години, трябва да има в гаража си скъпа западна кола, луксозен часовник, да пие реномирано вино и да е облечен с дизайнерски дрехи. А в двора му да тича тибетски мастиф. При това – червен – порода, която е сравнително по-рядко срещата от черните мастифи.

Тези кучета са огромни, тромави и са били използвани като пазачи през вековете в номадските лагери и манастири в Тибет. Те са смятани и за една от най-старите породи, а легендите разказват, че и Чингис Хан, и Буда са имали такива кучета.

Днес обаче тибетските мастифи се превръщат в символ на китайските богаташи. Смята се, че това е изцяло китайска порода и рядко може да бъде намерено подобно куче извън Тибет.

Цента на кучетата е нараснала значително – от 5 000 йени за малко кученце, каквато беше цената преди 5 години, до стотици хиляди и дори милиони днес.

Биг Сплеш (или Хонг Донг, както е името на кучето на китайски) е червен тибетски мастиф на 11 месеца, който е висок близо метър и тежи повече от 80 кг според собственика му Лу Лян. Именно той продава домашния любимец, който се окичи с приза „най-скъпо куче“ заради цената, платена за него, в размер на близо 1 млн. паунда, съобщава вестник The Telegraph.

Когато започва да развъжда кучета от тази порода преди десет години, Лу Лян изобщо не предполагал, че един ден кучетата ще се търгуват на подобна цена.

По думите на Лу Лян подробностите около продажбата няма да бъдат обявени публично, но разкри, че купувачът, който е платил 10 млн. йени (945 хил. паунда) е мултимилионер от Северен Китай, който има бизнес с въглища.

Според новия собственик придобивката му, освен свързана с любовта към животните, е и вид инвестиция. Тъй като кучето е мъжко, то може да се използва за разплод срещу 100 хил. йени. Така бизнесменът ще успее да върне вложението си за няколко години.

Кучето се храни с пилешко и говеждо месо, овкусени с пикантни китайски деликатеси като морски краставици и охлюви.

„Цената е напълно оправдана“, казва Лу Лян. „За отглеждане на подобни кучета отиват много пари, а имаме и разходи по заплати на хората, които се грижат за тях.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още