IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bon Jovi оглавиха списъка на най-печелившите музиканти за 2010 година

Приходите от концертна дейност за тази година са спаднали в сравнение с предходната

10:56 | 30.12.10 г.
Bon Jovi оглавиха списъка на най-печелившите музиканти за 2010 година

Групата Bon Jovi приключи годината като бандата с най-успешна концертна дейност за изминалите 12 месеца.

Благодарение на единадесетия си студиен албум, The Circle, който групата на рок ветерана представя от февруари тази година с турнето си The Circle Tour (очаква се то да приключи през 2011 година), бандата се нареди на челното място в списъка на най-печелившите музиканти.

Стойността на продадените билети е 201 млн. долара. Сумата е разделена почти по равно между феновете от Северна Америка и останалата част на света, където са били изнасяни концерти. Успехът на турнето на групата заслужава да бъде отбелязано и поради факта, че представя албум, който нямаше особено силни продажби с излизането си през 2009 година.

Оказва се, че не само финансовият свят все още страда от последиците от кризата. Продажбите на билети на 50 от най-грандиозните турнета по света са спаднали с 12% до 2,93 млрд. долара за тази година, съобщава музикалното списание Pollstar. За Северна Америка приходите от 50-те най-големи турнета са спаднали с 15% до 1,69 млрд. долара.

Хардрок бандата AC/DC се нареди на второ място, а музикантите от U2 на трето. Австралийската банда е събрала общо 177 млн. долара, а ирландците са заработили 160,9 млн. долара.

В списъка, доминиран от рок звезди, място намери и Лейди Гага - под номер четири с приходи от концерти в размер на 133,6 млн. долара. Изпълнителката на Poker Face е работила по-усърдно от голяма част от музикантите, дори и от тези, които са над нея в класацията.

Тя е направила общо 138 концерта. За сравнение Bon Jovi са с 80 концерта, AC/DC с 40, а U2 с 32.

Класацията продължава с Metallica, които са под номер 5 с 110,1 млн. долара за 60-те концерта, които са изнесли тази година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още