IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия помрачи тримесечното представяне на AB InBev

Това е пето разочарование през последните шест тримесечия, коментира анализатор

13:32 | 28.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Белгийската пивоварна компания Anheuser-Busch InBev отчете изненадващ спад на печалбата си за третото тримесечие и намали прогнозата си за приходите за четвъртото тримесечие заради изключително лошо представяне в Бразилия. Това помрачи настроенията към първите резултати на производителя на Budweiser откакто компанията приключи с придобиването за 103 млрд. долара на конкурента си SABMiller, коментира Bloomberg.

Коригираната печалба преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията се е понижила с 2%, заяви пивоварната в съобщение от петък. Анализаторите очакваха растеж от 4,5%. AB InBev заяви, че вече не очаква растежът на продажбите да задмине инфлацията през 2016 г. заради намаляващия обем в Бразилия. Акциите поевтиняха с 6% на борсата в Брюксел след новината.

„Това е пето разочарование през последните шест тримесечия“, пише Емон Фери, анализатор в Exane BNP Paribas, в коментар към инвеститорите. „Човек сериозно би се усъмнил в положителната позиция на AB InBev като самостоятелна компания. Акцентът за нас тук е фокусиран най-вече върху придобиването на SABMiller”.

Бразилия – вторият по големина пазар на AB InBev, изживява една от най-трудните си години през последното десетилетие и четвъртото тримесечие ще бъде тежко, каза главният финансов директор Филипе Дутра в разговор с инвеститорите. AB Inbev се присъединява към Nestle, Danone и Unilever в борбата им със спада на клиенти и инфлацията в страната. AB InBev съобщи и за спад на обема бира на SABMiller заради по-слабо представяне в Африка.

Обемът на продадената бира тип "лагер" на SABMiller се е понижил с 2% през трите месеца до края на септември, ударен и от транспортна стачка в Колумбия, заяви AB InBev, която се превърна в най-голямата компания в Европа по пазарна капитализация след придобиването. През предишното тримесечие доставките на бира останаха почти без промяна.

Печалбата на AB InBev преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията в Бразилия се е сринала с 33% заради валутни хеджове, свързани с влиянието на обезценяването на реала върху разходите на компанията. Неблагоприятната тенденция се очаква да продължи и през четвъртото тримесечие, но да отслабне през средата на 2017 г., заяви компанията. Приходите са се понижили с 6,8% на този пазар, като пивоварната отлага коригирането на цените за четвъртото тримесечие.

AB InBev очаква скромен ръст на дивидентите в краткосрочен план и няма намерения да ги намалява под 1,60 евро за акция, каза Дутра.

Резултатите на SABMiller не са консолидирани в данните на AB InBev и не включват съвместните предприятия и активи, което са продадени или са за продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още