IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската SABMiller отхвърли оферта за придобиване за 100 млрд. долара

Конкурентът ѝ AB InBev има срок до 14 октомври, за да реши дали да отправи официално предложение или да се откаже

14:43 | 06.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пивоварната компания SABMiller е отхвърлила неофициално предложение за придобиване от Anheuser-Busch InBev на стойност от около 66,4 млрд. лири (100 млрд. долара), заявявайки, че е твърде ниско, съобщава Bloomberg, базирайки се на информация от запознати източници.

Първоначалното предложение към производителя на бирите Peroni и Foster, направено през миналата седмица, възлиза на малко над 40 лири за акция, макар че според висшия мениджмънт и някои от акционерите предложение от 45 лири би било справедливо, твърдят запознати източници, поискали анонимност. Сделка от 45 лири за акция би повишила сумата за SABMiller до 73 млрд. лири и би довела до най-голямото сливане за тази година.

Базираната в Лондон SABMiller е представила на AB InBev условията, при които би се съгласила на преговори след направения отказ, казва единият от източниците. Няма финално решение за потенциално официално предложение и е възможно белгийският производител на Budweiser и Stella Artois да се оттегли от потенциалната сделка, казват още източниците.

Представители и на двете компании засега отказват коментар по темата.

SABMiller днес изненадващо представи актуализирания си отчет с девет дни по-рано от планираното, в който обявява растеж на продажбите, подкрепени от Африка и Латинска Америка – тенденция, която може би ще повиши офертата на AB InBev.

Не мисля, че това е типичният търговски отчет, твърде удобно бе изтеглено във времето и не мисля, че пазарът няма да го отбележи предвид обстоятелствата“, казва Хавиер Гонзалез Ластра, анализатор в Berenberg.

Ако се стигне до сливане, комбинацията ще създаде доминиращ световен играч в пивоварната индустрия, която се адаптира през десетилетие на все по-големи сливания, и ще бъде обект на силен контрол от антитръстовите регулатори в цял свят. Управлявана от група богати бразилски инвеститори, начело с Хорхе Пауло Леман, самата AB InBev е резултат от сделки, обединили големи белгийски, американски и латински пивовари.

AB InBev се е допитала до Altria Group Inc., най-големия акционер в SABMiller, преди да представи плановете си за оферта към конкурента си, заявиха запознати източници още на 18 септември. Кредитори, включително Bank of America и Banco Santander, са готови да предоставят финансиране за 70 млрд. долара по предложението за придобиване, съобщиха пък източници през миналата седмица.

По силата на британските правила за сливанията AB InBev има срок до 14 октомври да отправи оферта или да обяви, че не възнамерява да продължава. SABMiller обаче може да поиска от регулаторите удължаване на този срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още