IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния подкрепят ръста на печалбата на Jumbo

Продажбите на гръцката верига в България надхвърлят 65 млн. евро през изминалата фискална година

11:57 | 17.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Jumbo</em></p>

Снимка: Jumbo

Гръцката Jumbo, най-голямата публична търговска верига в страната, регистрира ръст на печалбата си за фискалната година от 8 на сто. Подкрепа на този ръст идва от международните пазари на компанията и основно България и Румъния, пише Ройтерс.

За 12-те месеца до юни 2017 година Jumbo е спечелила 131 млн. евро, спрямо 121 млн. евро в предходната година. Компанията ще плати дивидент от 0,36 евро на акция. Обемът на продажбите е 681 млн. евро. 32% от продажбите се формират от продукти за дома, а 22% - от играчки.

България със своите девет магазина допринася с 64,6 млн. евро към приходите на групата през фискалната година, е записано във финансовия отчет. Компанията има 650 постоянни служители у нас. 

Очакванията са, че печалбата през новата година ще продължи да расте – с поне между 6 и 9%, пише още Ройтерс.

Първото тримесечие от новата фискална година (юли – септември) също носи положителни настроения сред инвеститорите. От компанията намекват, че продажбите се увеличават с 12%, като двуцифрен е ръстът в България и Румъния, но без да дават повече подробности.

За укрепването на Jumbo допринасят и ниските цени на продуктите, които веригата предлага, посочва още Ройтерс. Заради кризата, икономиите и трите спасителни програми за Гърция секторът на търговия на дребно се свива и продажбите намаляват с 30 на сто.

Jumbo управлява 51 магазина в Гърция и общо 22 в България, Румъния и Кипър. Компанията планира да открие три нови магазина в Румъния и още един в Гърция до юни 2018 година. 

В отчета си за изминалата година от Jumbo отбелязват, че са отворили два нови магазина - в Стара Загора през ноември 2016 година и в Констанца през юни 2017 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още