IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на порция храна по света

Как най-бедните хора в света плащат 321 долара за едно ястие боб с ориз

11:40 | 16.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цената на една порция храна в най-бедните страни в света може да достигне стотици долари като еквивалент на покупателната способност на местното население, показва изследване на Световната продоволствена програма към ООН (WFP) и Mastercard.

Проучването „Преброяване на бобените зърна“ разкрива още, че за хората от развиващите се държави едно основно ястие струва колкото парите, които могат да бъдат изработени за един ден. Сумата дори е по-голяма в държавите, в които е наличен граждански конфликт или икономически колапс. Изследването показва и процента, който се отделя от дневния доход, за покупката на порция храна в съответната страна.

Според доклада има огромна разлика между държавите, в които населението е поставено в риск, развиващите се страни и богатите държави. Пример за това е щатът Ню Йорк, който се ползва за отправна точка в измерването на реалната стойност на храната по света. Там приготвянето на една обикновена порция боб яхния струва 1,20 долара. Тази цена се равнява на 0,6%. от средния дневен приход на гражданите. За сравнение, в Южен Судан – страната, попадаща в дъното на класацията, една порция струва 268 пъти повече или 321 долара.

Резултатите от проучването затвърждават нуждата от постигане на целите, поставени от Mastercard като част от глобалната инициатива за осигуряване на над 100 милиона хранения за хората в нужда от цял свят.

Най-нуждаещите се страни и територии според изследването, са:

Южен Судан: Една порция храна, съотнесена към дохода в Ню Йорк, струва 321.70 долара. Това означава, че са нужни 155% от средния дневен доход в Судан, за да се купи една порция храна.

Нигерия:  Една порция храна, спрямо дохода в Ню Йорк, струва 200,2 долара. Нужни са 121% от средния дневен доход в Нигерия, за да се купи една порция храна.

Дейр ез-Зор, Сирия: Една порция храна, съотнесена към дохода в Ню Йорк, струва 190,11 долара. Това означава, че жителите на Сирия трябва да заплатят 115% от средния дневен доход, за да закупят една порция храна.

Малави: Една порция храна се равнява на 94,43 щатски долара, спрямо дохода в Ню Йорк. Нужни са 45% от средния дневен доход в Малави, за да се купи една порция храна.

Демократична Република Кого: Една порция храна, съотнесена към дохода в Ню Йорк, струва 82,10 щатски долара. Което означава, че са нужни 40% от средния дневен доход в Конго, за да се купи една порция храна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
iceto
преди 6 години
Май сме по-зле и от Йемен, там струва 2% от дневния доход, а при нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Баси колко е напред Ню Йорк !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още