IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney се отказва от собствената си валута

Родината на Мики Маус – Disneyland, изтегля своите долари от обращение

15:43 | 26.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Wikimedia</em></p>

Снимка: Wikimedia

Американският развлекателен концерн Walt Disney обяви, че повече няма да печата и да разпространява своята валута – т. нар. Disney dollar, предава CNN.

Ходът маркира края на почти 20-годишен период, в който въведените от компанията долари бяха платежно средство в тематичните паркове на компанията. Въпреки това сега съществуващите вече напечатани банкноти ще важат като средство за разплащане за неограничен период от време.

Disney въведе своята собствена валута през 1987 г., превръщайки я в моментално разпознаваема и законна форма на разплащане в рамките на Disney. Всеки Disney dollar разполага с различни начини за защита срещу фалшифицирането и може да бъде използван, за да купуват стоки и услуги във всички паркове в САЩ, круизни кораби и круизни линии.

Но възходът на пластмасовите дебитни и кредитни карти, както и на т. нар. GiftCards, се отрази на тази валута. Говорител на концерна обяви, че потребителите все по-често плащат с банкови карти, а не с банкноти.

Сега специалните долари, в номинал от предимно 1 и 5 долара, се търсят преди всичко от колекционери. Имаше и специално издание от 50 Disney dollar, издадено по случай 50-та годишнина на Дисниленд през 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още