IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос вече е втори по богатство в света

Състоянието му нарасна с 1,5 млрд. долара благодарение на новата сделка на Amazon

09:36 | 30.03.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Джеф Безос стана вторият най-богат човек в света.

53-годишният Безос добави 1,5 млрд. долара към състоянието си, след като акциите на Amazon повишиха стойността си с 18,32 долара до 874,32 долара за акция в сряда – деня, след като компанията за електронна търговия обяви, че планира да купи базирания в Дубай онлайн търговец на дребно Souq.com

Сега нетното богатство на Безос възлиза на 75,6 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Сумата е със 700 млн. долара по-висока от състоянието на Уорън Бъфет и с 1,3 млрд. долара над това на Амансио Ортега, основателят на Inditex и най-богат човек в Европа.

Основателят на Amazon добави 10,2 млрд. долара към състоянието си тази година и 7 млрд. долара откакто ралито на книжата започна след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ на 8 ноември. 

Безос остава на второ място в света, класирайки се след съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, който е най-богатият човек в света със състояние в размер на 86 млрд. долара.  

Бъфет, който добави 1,7 млрд. долара към богатството си през 2017 г., загуби 4,7 млрд. долара от 1 март насам, след като състоянието му достигна 79,6 млрд. долара на тази дата. От началото на годината досега богатството на Ортега пък се е увеличило с 2,1 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Въпреки всичко това Amazon си остава лидер в иновациите (подобно на Samsung) далече преди всичките си конкуренти. Първи те въвеждат изцяло роботизирани складове и доставки с дронове като са на път да снижат разходите си до изключително ниски стойности при растящи пазари, продажби и услуги. Затова са оценявани така добре на борсата. Не е само за пропагандното наливане на новонапечатани пари. До няколко години маржът на печалбите им ще стане още по-голям защото ще постигнат изключително малки разходи около дейностите си благодарение на автоматизацията, роботиката и иновативния софтуер за управление на всякакви дейности. Софтуерът за подобни неща струва милиони долари (+ стотици хиляди на година за актуализаций и поддръжка), а те си го разработват първо за себе си, а после и за да го продават и лицензират за всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
dani de vito
преди 6 години
Акциите на Амазон за ужасно скъпи ,като причината е вливането на част от напечатаните пари в акции на интернет компании.Тези компании са най спекулативни-нямат почти никакви реални активи,а се крепят единстено на влизането на нови купувачи.Когато това спре ,идва часът на истината.Начин да поддържат илюзията за растеж е купуване на компании и окрупняване -в момента е масова практика във фармацията ,добива на нефт ,банковия сектор,транспорта,услугите,поради по -високия марж на очаквана печалба.Играта с финансови активи беше много добра до 2009 ,от тогав е много рискова и Бъфет например го разбра мнооого добре с едни от най големите си загуби на стойност на активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 17
khao
преди 6 години
посланието е че в руската *** такива неща не може да се случат :):) щото всичко е корумпирано... и баш бизнеса на тоя е донесал доста хубави неща на света ... и то директно пред вратата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 13
majnata
преди 6 години
Тъй ... и какво е посланието ви към редовия читател ?! Дреме ми на компаса за такива люде на измислените пари , дето нищо хубаво няма да оставят на тоя свят. Да си ги занесе в отвъдното ...ако може !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още