IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от първите филми с добавена реалност е дело на българи

В анимацията "Сляпата Вайша" ще бъде използвана експерименталната технология Oculus Rift

14:02 | 30.01.15 г.
<p>
	Стереоскопични очила Oculus Rift.<em> Снимка: www.oculus.com</em></p>

Стереоскопични очила Oculus Rift. Снимка: www.oculus.com

Един от първите филми в света с добавена реалност е на български автори - Теодор Ушев и Георги Господинов, съобщават от екипа.

Анимационният филм "Сляпата Вайша", в който ще бъде използвана експерименталната технология Oculus Rift, ще излезе през 2015 г. в Европа и Канада.

Филмът е по разказа на един от най-добрите ни съвременни автори - писателя Георги Господинов, и е дело на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев.

Новата технология позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, но и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила Oculus Rift, което прави възможно той да вижда и допълнителна компютърно симулирана среда около себе си.

Филмът следва сюжета на разказа на Георги Господинов за Вайша - момиче, обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото - бъдещето.

Зад проекта застава френската телевизия "Арте", която се свързва в края на миналата година с Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска телевизия за изкуство и култура ще бъде и медиата, която ще излъчи анимацията през есента. Продуцент е и Националният филмов борд на Канада, с който Теодор Ушев работи от години.

Анимирането на "Сляпата Вайша" е първият общ проект на двамата българи, който ще бъде реализиран с подкрепата на престижните международни филмови институции.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още