Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Експерт: Кехлибарената стая се намира в Калининград

В книгите си авторът е изложил фактите и обстоятелствата, които му позволяват с увереност да говори за местонахождението на легендарната стая

Експерт: Кехлибарената стая се намира в Калининград

Снимка: afternoon via Flickr, лиценз Creative commons

Легендарната стая, изчезнала безследно в края на Втората световна война, по всяка вероятност се намира в Калининград, твърди съветникът на председателя на Националния антитерористичен комитет (НАК) Андрей Пржездомски, цитиран от РИА "Новости".

Пржездомски представи в Москва книгите си, написани на базата на разсекретени архивни материали на специалните служби. В интервю за "Российская газета" Пржездомски каза, че едната от книгите - "Секретните обекти на "Верволф" - разказва за това как хитлеристите са крили съкровища, като са използвали за целта обектите на "Верволф".

Другата книга - "Тайните бункери на Кьонингсберг", разкрива тайните издирвания на тези съкровища след 1945 година.

Според Пржездомски много художествени ценности, по всяка вероятност и самата Кехлибарена стая, се намират на територията на Калининградска област, по-точно в пределите на Калининград. В книгите си авторът е изложил фактите и обстоятелствата, които му позволяват с увереност да говори за местонахождението на Кехлибарената стая.

"В тези книги се съдържат много материали, които дълги години бяха недостъпни не само за широката читателска аудитория, но и за хората, които професионално се занимават с издирвателска дейност. Разбира се, дори днес не всичко може да бъде огласено, има неща, които дълги години се пазят скрити зад седем ключалки, понякога цяла вечност", казва Пржездомски.

Той подчертава, че съвременната техника дава възможност да се обобщи натрупаният материал за изчезналите съкровища и търсенето им да стане по-ефективно.

(БТА)

 

 

Още по темата: Новини изкуство Верволф

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Машината за пари "Октоберфест"