IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Кехлибарената стая се намира в Калининград

В книгите си авторът е изложил фактите и обстоятелствата, които му позволяват с увереност да говори за местонахождението на легендарната стая

12:17 | 28.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<div>
	Снимка:&nbsp;<a href="http://www.flickr.com/photos/afternoon/">afternoon</a>&nbsp;via Flickr, <em>лиценз&nbsp;<a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><strong>Creative commons</strong></a></em></div>
Снимка: afternoon via Flickr, лиценз Creative commons

Легендарната стая, изчезнала безследно в края на Втората световна война, по всяка вероятност се намира в Калининград, твърди съветникът на председателя на Националния антитерористичен комитет (НАК) Андрей Пржездомски, цитиран от РИА "Новости".

Пржездомски представи в Москва книгите си, написани на базата на разсекретени архивни материали на специалните служби. В интервю за "Российская газета" Пржездомски каза, че едната от книгите - "Секретните обекти на "Верволф" - разказва за това как хитлеристите са крили съкровища, като са използвали за целта обектите на "Верволф".

Другата книга - "Тайните бункери на Кьонингсберг", разкрива тайните издирвания на тези съкровища след 1945 година.

Според Пржездомски много художествени ценности, по всяка вероятност и самата Кехлибарена стая, се намират на територията на Калининградска област, по-точно в пределите на Калининград. В книгите си авторът е изложил фактите и обстоятелствата, които му позволяват с увереност да говори за местонахождението на Кехлибарената стая.

"В тези книги се съдържат много материали, които дълги години бяха недостъпни не само за широката читателска аудитория, но и за хората, които професионално се занимават с издирвателска дейност. Разбира се, дори днес не всичко може да бъде огласено, има неща, които дълги години се пазят скрити зад седем ключалки, понякога цяла вечност", казва Пржездомски.

Той подчертава, че съвременната техника дава възможност да се обобщи натрупаният материал за изчезналите съкровища и търсенето им да стане по-ефективно.

(БТА)

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още