IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FIFA временно отстрани за 90 дни Сеп Блатер и Мишел Платини

Комисията по етика наложи същото наказание и на генералния секретар Жером Валке

17:47 | 08.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сеп Блатер и Мишел Платини <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сеп Блатер и Мишел Платини Снимка: Ройтерс

Световната футболна организация FIFA е отстранила президента Сеп Блатер, генералния секретар Жером Валке и вицепрезидента Мишел Платини за период от 90 дни, съобщава ВВС.

Наказанията бяха връчени от комисията по етика към световния ръководен орган по футбол, която разследва тримата високопоставени представители по обвинения в корупция.

Комисията е наложила и забрана на бившия вицепрезидент на FIFA Чон Мон Джун да се занимава с футбол през следващите шест години.

Иса Хаятоу, който управлява африканската конфедерация по футбол (Caf), ще поеме ролята на президент на FIFA, докато тече наказанието срещу Блатер.

Очаква се испанецът Анхел Мариа Вилар да ръководи УЕФА – европейският ръководен орган по футбол, докато Платини е остранен от длъжност.

Платини обаче, както и Чон, все още се надяват да заменят Блатер, когато той се оттегли от президентската позиция през февруари.

Междувременно Хаятоу излезе с изявление, в което казва, че ще изпълнява ролята само временно и няма да се кандидатира за изборите.

В защита на решението си спрямо Балтер, Платини и Валке, комисията по етика заявява: „В основата на тези решения лежат разследванията, които се провеждат от съответния отдел към комисията по етика“.

Тримата имат забрана за осъществяването на всякаква дейност, свързана с футбол, докато тече наказанието. И тримата обаче отричат обвиненията.

В изявление адвокатите на Блатер казват, че президентът е „разочарован“, че комисията по етика не е последвала собствения си кодекс, който му дава право да бъде изслушан, и че е базирала решението си за отстраняване на „неразбиране на действията на главния прокурор в Швейцария“.

„Президентът Блатер очаква възможността да представи доказателства, които ще докажат, че той не е бил замесен в неправомерни, криминални или други действия“, се казва още в изявлението.

Комисията по етика на FIFA започна разследването си срещу Блатер, след като швейцарският главен прокурор стартира наказателно производство срещу 79-годишния президент.

Той е обвинен в сключване на „неблагоприятен“ за FIFA договор и в „некоректни плащания“ към Платини, който е президент на УЕФА.

Комисията по етика започна и разследване срещу Платини заради плащане от 2 млн. евро, направено 9 години, след като е извършил консултантска дейност за Блатер.

Валке пък вече бе в отпуск, докато изтече срокът преди освобождаването от поста му, след като през миналия месец медиите излязоха с твърдения, които свързват 54-годишния мениджър със схема за печалба от продажбата на билети за Световната купа.

По-рано тази година американските власти повдигнаха обвинения срещу 14 представители на FIFA за подкупи и рекет. Едновременно с това започна швейцарско разследване по процеса за избиране на домакините за Световните първенства през 2018 и 2022 г.

Само два дни по-късно, на 29 май, Блатер спечели петите поредни президентски избори във FIFA. На 2 юни обаче той обяви решението си да се оттегли в резултат на обвиненията в корупция.

Той трябва да приключи мандата си на извънредния конгрес на FIFA на 26 февруари.

Платини и южнокорейският милиардер Чон, който бе глобен и със 100 000 швейцарски франка (91 449 евро) от комисията по етика, са двама от водещите кандидати за поста.

Преди налагането на временната забрана за работа, в резултат на процеса за избиране на световните първенства през 2018 и 2022 г., Чон твърдеше, че разследването на FIFA срещу него е опит да се „оклевети“ кампанията му.

Всичко за скандала във FIFA четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още