IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА заделя 699 млн. долара за Световното първенство в Русия

Мондиалът ще доведе до увеличение на БВП на Русия с 527 млрд. рубли (18 млрд. долара)

23:40 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През януари Владимир Путин се срещна с президента на ФИФА Сеп Блатер. Снимка: Ройтерс</p>

През януари Владимир Путин се срещна с президента на ФИФА Сеп Блатер. Снимка: Ройтерс

Международната футболна федерация (ФИФА) заделя бюджет от 699 млн. долара за организацията на световното първенство по футбол през 2018 г. в Русия.

Сумата, която ще получи руският организационен комитет, е сходна с тази, която бе заделена на Южна Африка за шампионата през 2010 г., съобщи спортният министър на страната Виталий Мутко на специална пресконференция, цитиран от РИА Новости.

По думите на министъра средствата са предназначени за покриване на оперативни разходи по провеждането на турнира, като пътни разходи, построяване на съоръжения за медиите, заплащане на стюардите и декорация на стадионите. От тази сума обаче няма да може да се покриват строителни или инфраструктурни разходи.

Все още не известен обемът на спонсорските суми, които могат да бъдат привлечени. Мутко заяви, че някои спонсорски позиции все още не са съгласувани с ФИФА.

През миналата година премиерът Владимир Путин заяви, че строителството на стадионите и прилежащата инфраструктура за шампионата през 2018 г. ще глътне поне 300 млрд. рубли. По-късни сметки обаче показаха, че сумата ще е поне двойна. Само за строителството и ремонта на улици ще бъдат похарчени 7,7 млрд. долара, а за високоскоростен жп транспорт ще бъдат инвестирани около 2,6 трлн. рубли (около 84 млрд. долара).

Според организационния комитет световното първенство ще доведе до увеличение на БВП на Русия с 527 млрд. рубли (18 млрд. долара) и ще създаде един милион работни места, съобщи "Ведомости".

През декември 2010 г. Русия успя да спечели избора за домакин, след като се наложи над кандидатурата на Англия и съвместните предложения на Испания и Португалия и на Холандия и Белгия. Очаква се страната да обяви кои ще са 11-те града, които ще приемат мачовете, през септември. Засега кандидати са общо 13 града, а изборът ще стане след продължителна обиколка на делегация от ФИФА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още