IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Форумът в Давос отново пренебрегва мнението на бизнес дамите

Делът на жените на форума нараства, но не достатъчно, за да се чуе гласът на дамите, заемащи ръководни постове в компании и държави

12:13 | 25.01.11 г.
<p>Снимка: WEForum.org</p>

Снимка: WEForum.org

Инвестиционната банкерка от Манхатън Джейн Гладстоун отново е на път за Швейцария. На седалката до нея в самолета е Мишел Бърнс, главен изпълнителен директор на Mercer, поделението на консултантската компания Marsh & McLennan Cos, а също и директор на Wal-Mart Stores Inc. И двете отиват на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. По време на полета те обсъждат разрастващите се пазари и нарастването на обема работа, с който се нагърбват.

„Ето това е истински контакт в стил „Давос“, казва Джейн Гладстоун, която е управител на финансовото поделение за бизнес услуги на Evercore Partners Inc, пред Bloomberg. Двете дами бързо се сприятеляват, като допринасят за създаването на нови работни контакти една на друга.

Те пътуват за форума за поредна година и са сред малкото дами, които са поканени да участват в петдневните дискусии и панели, коктейли и бизнес срещи, организирани за участниците, които през годините са преобладаващо мъже.

Тази година, за да се обхване и женската гледна точка в бизнеса, са поканени повече дами. Техният дял сред участниците вероятно ще достигне 20%, което е ръст спрямо миналата година, когато процентът беше едва 16%. Причината за положителната промяна е фактът, че все повече компании назначават жени на ръководни постове, а редица държави приеха със закон присъствието в определени граници на нежната половинка от човечеството в управителните органи.

И макар да нараства, делът на жените в Давос все още не е достигнал 30% - нивото, което социолозите определят като признак, че жените са интегрирани в едно общество и тяхната гледна точка може да се отрази на дискусиите, казва Мари Уилсън, автор на „Затварянето на бездната в лидерството: Защо жените могат и трябва да помагат в управлението на света“ (Closing the Leadership Gap: Why Women Can and Must Help Run the World) и основател на The White House Project – национална организация с нестопанска цел, която има за цел да съветва дамите по въпросите за лидерството във всички сектори.

„Как може да се правят планове за световния бизнес и да се изолира половината население на Земята, без да му бъде дадена възможност да изрази гледната си точка“, казва Мари Уилсън. „Със сигурност има дами, които могат да заемат местата и да допълнят представителството на жените на форума.“

Делът на жените на форума в Давос е нараснал от 9% през 2001 година, когато организаторите решават да увеличат броя на гостите и да поканят и академици в програмата.

Голямото предизвикателство пред Клаус Шваб, основателят на Световния икономически форум, е управлението на бранда „Давос“, казва Ерминиа Ибара, професор по организационно поведение в бизнес училището INSEAD във Франция. Главни изпълнителни директори от цял свят пристигат в Швейцария, за да се срещнат с държавни глави, финансови министри, да се поразходят с банкери и милиардери по заснежените улици на курорта, а повечето от тези хора са именно мъже.

„Онова, което прави Давоския форум притегателна сила за хората, са Бил Гейтс и Ричард Брансън, както и нобеловите лауреати, които също са тук“, казва Ибара. „Дамите не са масово на челни позиции в държавната власт, организациите с нестопанска цел или бизнеса, но хората роптаят, че не са на форума. Това е истинска главоблъсканица.“

Статистиката на организаторите на форума сочи, че жени управляват едва 3% от 500-те най-големи компании и по-малко от 20 страни в света. „Истината е, че жените на такива ръководни постове са наистина малко“, казва Саадиа Захиди, която се занимава с организирането на присъствието на дамите на форума. Целта на форума е да има представители на групата на младите световни лидери, в която влизат и мъже, и жени под 40-годишна възраст. „Сигурни сме, че следващото в поколение лидери ще има повече жени“, казва тя.

Тази година сред участничките на форума, който започва на 26 и приключва на 30 януари, ще са френският министър на финансите Кристин Лагард, немският канцлер Ангела Меркел и Таря Халонен, първата жена президент на Финландия. Те ще се срещнат с другите представителки на женския пол от бизнеса – главният изпълнителен директор на Areva SA Ан Лавергон, Елен Кюлман от DupontCo, както и с Ченда Кокър, главен изпълнителен директор на индийската ICICI Bank Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още