IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски модни империи забраниха използването на прекалено слаби манекенки

Kering и LVMH забраниха и ползването на услугите на момичета под 16 години при участие в ревюта и фотосесии за възрастни

20:28 | 06.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френските модни империи Kering и LVMH, обединяващи най-големите брандове в бранша, като "Гучи", "Сен Лоран", "Вюитон" и "Диор", приеха харта, забраняваща използването на прекалено слаби манекенки и на възраст под 16 години, съобщиха AFP и Ройтерс.

Решението бе взето в навечерието на откриващата се Седмица на модата в Ню Йорк. Хартата ще предпазва моделите, но също така няма да налага на публиката образци, предразполагащи подражателките им към хранителни разстройства от типа на анорексията.

Новият правилник ще забранява на споменатите брандове наемането на модели под размер 34 за жени и под 44 за мъже. Освен това марките няма да имат правото да използват услугите на момичета под 16 години при участие в ревюта и фотосесии за възрастни.

През 2015 г. във Франция беше приет закон, забраняващ използването на болезнено тънки манекенки в модната индустрия. Той предвижда шест месеца затвор за нарушителите, както и глоби, достигащи до 75 хил. евро.

По думите на един от ръководителите на модния консорциум LVMH Антоан Арно много хора дори не са знаели за съществуването на размер 32. Но някои модни дизайнери са основавали колекциите си именно на него.

"С тази практика вече е свършено! Колекциите на нашите марки ще започват от 34 размер, съобразно новоприетата харта", изтъкна Арно.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още