IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на Starbucks се оттегля

Той остава в компанията и ще се занимава с развитието на бизнеса с кафенетата Reserve

11:41 | 02.12.16 г.
<p>
	Хауърд Шулц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Хауърд Шулц. Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Starbucks Хауърд Шулц обяви, че ще се оттегли от поста и ще го предаде на Кевин Джонсън, сегашният президент и главен оперативен директор на компанията, пише CNBC.

Новината изненада инвеститорите и акциите на компанията изгубиха повече от 10% от стойността си. Въпреки това те се възстановиха по-късно и се търгуваха с 3,6% надолу по време на следборсовата търговия.

Преходът ще се случи на 3 април 2017 г. и ще позволи на Шулц да се фокусира върху превръщането на кафенетата с бранда Reserve на Starbucks в предпочитани ресторанти.

Шулц побърза да напомни на анализаторите, че не напуска компанията, а поема нова роля.

"Докато аз се фокусирам върху новата вълна иновации в търговията на дребно, щастлив съм, че Кевин Джонсън, сегашният ни президент, главен оперативен директор и член на борда на директорите от 7 години, се съгласи да поеме задълженията на главен изпълнителен директор на Starbucks", коментира Шулц.

Той се присъединява към екипа на Starbucks през 1982 г. като директор операции и маркетинг. Тогава компанията има само четири обекта. През годините тя се наложи като една от най-известните марки в света.

Това не е първият път, в който Шулц напуска поста главен изпълнителен директор. Той служи на тази позиция между 1987 и 2000 г. и се върна на нея през 2008 г.

Някои виждат планираното му оттегляне като добър знак за бъдещите резултати на компанията. От Starbucks уточняват, че не са предвидени други промени в ръководството в краткосрочен план.

Джонсън се присъедини към Starbucks през 2015 г. Преди това той е бил главен изпълнителен директор на Juniper Networks и президент на подразделението за платформи на Microsoft. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още