IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи компании въвеждат светофарно етикетиране на храните

Според Асоциация Активни потребители този подход трябва да бъде възприет в целия Европейски съюз

09:10 | 11.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шест големи компании обявиха, че ще въведат светофарната система за етикетиране на своите продукти, информира в бюлетина си Асоциация Активни потребители. 

The Coca-Cola Company, Mars, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo и Unilever съобщиха преди дни, че ще въведат цветно кодиране на хранителната информация, популярно още като светофарно изобразяване.

Това означава, че когато съдържанието на даден хранителен елемент, например мазнини, надвишава препоръчителната дневна доза, то стойността ще бъде оцветявана в жълто или червено спрямо количеството. Когато то е по-ниско, ще бъде оцветявано в зелено.

Асоциацията смята, че този подход трябва да бъде възприет в целия Европейски съюз, но идеята не е събрала достатъчно подкрепа в Европейския парламент.

Сега се очаква все по-често да срещаме „светофарни етикети” в магазините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
И контрола кой и как ше го осъществява...пълен булшит е всичко , не го ли откъсна от градината си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
zelka007
преди 7 години
то тези 6-те па правят ти казвам едни "хранителни продукти" ум да ти зайде ... даже и водата дето бутилират трябва да имате едно наум, че като знам как я обработват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
mathematician
преди 7 години
Е то всичко ще е зелено.Представяш ли си някой производител да сложи на храната си жълто или червено - в смисъл "не се препоръчва яденето на този ***":) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ivanrog
преди 7 години
Или нещо не е обяснено напълно, или ни се готви поредния удар срещу малки и независими. В момента на етикета пише какво количество мазнини съдържа продукта на 100 гр. такъв. Препоръчителния дневен прием е ориентировъчен и зависи от много фактори, т.е. обявяването в зелено на един Марс, защото отговаря по показатели за възрастен е напълно възможно да е в червено(т.е. надвишава много) за едно дете. Не споменавам, че един Марс е в зелено, но е малко под препоръчителните норми, то два със сигурност са над! Не говорим за тип на мазнините или... За това въвеждането на цветен код за храната по тоя начин е вредно. Да, ако говорим за цветен код за съдържание на подсладители или изобщо на химия, какъвто има при пастите за зъби, да, тогава би било по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още