Новини

Големи компании въвеждат светофарно етикетиране на храните

Според Асоциация Активни потребители този подход трябва да бъде възприет в целия Европейски съюз

Големи компании въвеждат светофарно етикетиране на храните

Снимка: Pixabay

Шест големи компании обявиха, че ще въведат светофарната система за етикетиране на своите продукти, информира в бюлетина си Асоциация Активни потребители. 

The Coca-Cola Company, Mars, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo и Unilever съобщиха преди дни, че ще въведат цветно кодиране на хранителната информация, популярно още като светофарно изобразяване.

Още по темата

Това означава, че когато съдържанието на даден хранителен елемент, например мазнини, надвишава препоръчителната дневна доза, то стойността ще бъде оцветявана в жълто или червено спрямо количеството. Когато то е по-ниско, ще бъде оцветявано в зелено.

Асоциацията смята, че този подход трябва да бъде възприет в целия Европейски съюз, но идеята не е събрала достатъчно подкрепа в Европейския парламент.

Сега се очаква все по-често да срещаме „светофарни етикети” в магазините.

По статията работи: Надежда Бочева
Още по темата: Новини храни

Последни новини

Коментари (5)

6
 
12
 
5
преди 1 месец
И контрола кой и как ше го осъществява...пълен булшит е всичко , не го ли откъсна от градината си !
0
 
10
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
то тези 6-те па правят ти казвам едни "хранителни продукти" ум да ти зайде ... даже и водата дето бутилират трябва да имате едно наум, че като знам как я обработват...
3
 
9
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Поредната безумна идея. След като изправиха кривите краставици, ощастливиха кокошките продължават да мислят какъв ли още "проблем" трябва да бъде "решен". Ако отида в един ресторант и си поръчам супа готвачът дали ще може да ми каже колко точно омега 3 мастни киселини има в нея? А ако си купя вафла от магазина дали ще гледам какво пише на етикета и ще седна да изчислявам с един калкулатор колко от изброените в съдържанието вещества мога да приема. И ако вземе та се окаже, че мога да изям само половината вафла другата половина какво? Сигурно ще трябва да я хвърлям. Добре поне, че идеята не е събрала достатъчно подкрепа в ЕП. Засега ...
2
 
12
 
2
mathematician до: ivanrog
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е то всичко ще е зелено.

Представяш ли си някой производител да сложи на храната си жълто или червено - в смисъл "не се препоръчва яденето на този ***"

:) :) :)
2
 
12
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Или нещо не е обяснено напълно, или ни се готви поредния удар срещу малки и независими. В момента на етикета пише какво количество мазнини съдържа продукта на 100 гр. такъв. Препоръчителния дневен прием е ориентировъчен и зависи от много фактори, т.е. обявяването в зелено на един Марс, защото отговаря по показатели за възрастен е напълно възможно да е в червено(т.е. надвишава много) за едно дете. Не споменавам, че един Марс е в зелено, но е малко под препоръчителните норми, то два със сигурност са над! Не говорим за тип на мазнините или... За това въвеждането на цветен код за храната по тоя начин е вредно. Да, ако говорим за цветен код за съдържание на подсладители или изобщо на химия, какъвто има при пастите за зъби, да, тогава би било по-добре.

Още от Новини
Годините между 60 и 75 може да се окажат най-щастливите в живота