IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата базилика в Пловдив отива в ЮНЕСКО

Разходите по реставрацията се изчисляват на около 9 млн. лева

18:15 | 26.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Община Пловдив</em></p>

Снимка: Община Пловдив

Най-голямата раннохристиянска базилика на Балканския полуостров - Голямата базилика в Пловдив, ще бъде включена в обектите, признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство в България, съобщиха домакините на VІІ-та Международна среща за туризъм, която бе открита днес в Пловдив.

Подготовката за това вече е започнала. Идеята е да бъде разкрита цялата площ на базиликата. „Разкриването на цялостната красота на Голямата раннохристиянската базилика и кандидатстването с този обект в организацията за световно културно и историческо наследство – Юнеско – това е основният приоритет на Община Пловдив за 2019 година”, заяви кметът Иван Тотев по време на откриването на Международна среща за туризъм, съобщава се на сайта на Община Пловдив.

Тотев увери, че започва съвместна работа с Регионалния археологически музей за издаване на разрешително за провеждане на археологически разкопки в целия обем на Раннохристиянската базилика.

„Смятаме, че това което ще получим, ще изстреля България в световния културен туризъм”, сподели още кметът Иван Тотев.

В момента базиликата се реставрира по идеен проект на Фондация "Америка за България" на стойност 5 млн. лева. Разходите по допълнителните дейности, изчислени на още около 4 млн. лева, ще бъдат поделени между Община Пловдив и фондацията.

Голямата базилика в Пловдив е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и по-голяма от нея с може би около 2000 квадратни метра.

„Това е един от най-качествените обекти, с наличието на огромен брой запазени мозайки, който няма друг аналог в България и не само в България”, сподели още кметът, като заяви, че: „Имаме историческото задължение пред поколенията обектът да бъде разкрит на 100 % пред посетителите”.

Още следващата година освен работата по базиликата, ще бъдат направени и съответните контакти за наемане на консултанти за нейното разкриване, за да има Пловдив една успешна кандидатура през 2019 г.

Голямата базилика в Пловдив е разкрита през 1982-1984 г. при строежа на пътния възел на бул. "Княгиня Мария-Луиза" до Централна поща. Археологическият обект е проучен от Елена Кесякова и Елена Кантарева, които ще бъдат привлечени в бъдещите дейности по реставрация на паметника.

В Пловдив започна седмата поред Международна среща за туризъм, която събра 90 участника от 17 държави.

Срещите целят популярност на града като туристическа дестинации, стабилен ръст на туристите и добри условия за бизнес.

"Титлата Европейска столица на културата 2019 даде видимост на Пловдив, каквато не сме имали никога, даде и по-голяма видимост на България", посочи Стефан Стоянов, зам.- кмет по културата, цитиран от "Фокус". В тази връзка в момента в града се отчитат 6% ръст на туристите и 8% ръст на нощувките. Във фокуса на Пловдив – Европейска столица на културата, трябва да се случат над 60 отделни проекта в културната и социално-обществената сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още