IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градът на светлините ще се бори с прахосването на енергия

Прочутите светлини в Хонконг са под прицел, тъй като градът се бори за по-устойчиво потребление на енергия

17:51 | 04.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Полунощ е и светлините на легендарното хонконгско пристанище блестят. Имената на казина, водещи строителни предприемачи и големи компании озаряват върховете на необостъргачите.

Градът е известен със смайващите нощни гледки, но като в много други населени места управата му е все по-обезпокоена от потреблението на електричество. Сега дори се обмисля задължителни режими на изключване за маловажни дисплеи и реклами.

Има истинска нужда общността да действа заедно, за да се справи с проблемите с вредните аспекти на светлината и прахосването на енергия, до което може да доведе външното осветление, отбелязва говорителка на министерството на опазването на околната среда.

Работната група, специално създадена през 2011 година, постига бавен напредък. Резултатите от публично допитване през 2013 година не бяха убедителни по въпроса дали жителите на града са на мнение, че властите трябва да наложат ограничения на светлините.

Тази година обаче правителството инициира по-широк проект за икономия на енергия и така темата отново бе поставена на дневен ред.

Целта е до 2025 година да бъде намалена енергийната интензивност на икономиката (мярка за количеството енергия, необходимо за производство на единица икономическа продукция - бел. прев.) с около 40 % спрямо данните за 2005 година.

Това означава през идното десетилетие потреблението на енергия да се понижи с около 6% спрямо 2015 година.

Трудно е да се изчисли точно колко икономии могат да се направят чрез изключване на светлинното шоу.

Сградното осветление поглъща около 30% от общо 160 хил. тераджаула електричество, използвано годишно в Хонконг, според екологичното министерство. Не е достъпна разбивка на данните, която да покаже колко от този процент отива за големи външни екрани. Изглежда, че ентусиазмът за действия в посока на намаляване на енергийната употреба нараства.

Консултанти по устойчивост твърдят, че техните услуги все повече се ценят от корпорациите.

"Преди четири години се приемаше, че е добре, ако я (устойчивостта - бел. прев.) има. Сега тя е задължителна", казва Марк Камерън, високопоставен консултант по устойчивост в инженерната компания Arup, която работи с правителството и няколко водещи компании от сектора на недвижимите имоти.

От 2001 година Swire Properties, един от най-големите строители на молове, офис сгради и жилища в града, е инвестирал 470 милиона хонконгски долара (около 65 милиона щатски долара) в мерки за ефективност, които са довели до икономии на електроенергия за 910 милиона хонконгски долара, сочат данните на компанията.

Потреблението на електричество е спаднало с 5%, посочва групата.

Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още