IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как Лестър Сити надви богаташите

В началото на сезона Манчестър Сити се оценяваше на 411 млн. лири, а новият шампион – на едва 53 млн. лири

17:59 | 03.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лестър Сити спечели Висшата лига два кръга преди последния мач, отбелязвайки едно от най-големите постижения в историята на спорта.

Изминаха цели  21 години, откакто нито един отбор, различен от Арсенал, Челси, Манчестър Сити или Манчестър Юнайтед, не е печелил титлата в Англия. Приказната история на "лисиците" показва, че спортният успех невинаги може да се купи.

Разбира се, и преди сме ставали свидетели на триумфиращи аутсайдери. Едно е обаче да постигнеш считаното за немислимо в един-единствен мач, в серия от 4 мача, дори в едномесечен турнир. Друго е да направиш това в рамките на 38 мача и 10 месеца, като играеш с всеки конкурент по два пъти – на свой и чужд терен.

Възходът на Лестър наистина беше улеснен от упадъка на големите, но в никакъв случай не е „промъкване по терлици през задния вход“. „Лисиците” се изкачиха на 1-вото място в таблицата през ноември и, с изключение на една седмица през януари, останаха на върха до края на сезона.

Повече от ясно е, че става дума за аутсайдер. През август букмейкърите бяха дали коефициент 5 000:1 за титла на Лестър. По същото време къщите за залози в Англия дават доста по-ниски коефициенти за невероятни неща. Така например залозите за намиране на чудовището от Лох Нес са били 500:1. Иначе казано - откриването на Неси е било десет пъти по-възможно, отколкото това „лисиците" да триумфират с титлата.

Дори вероятността Елвис Пресли да е жив е била оценявана на 2 000:1,  а същият коефициент е даван за това Ким Кардашиян да стане президент на САЩ. 

И да не забравяме - в епоха, в която представянето на отборите е силно обвързано с бюджетите за заплати, Лестър надви съперници, които плащат на своите играчи три, четири или пет пъти повече.

Когато сезонът започна през септември, отборът на Манчестър Сити се оценяваше на 411 млн. лири. Лестър Сити спечели Висшата лига през тази година, въпреки че стойността на отбора възлиза на едва 53 млн. лири...

Лестър Сити ще спечели от Висшата лига над 90 млн. паунда. Преди година, завършвайки на 114-о място, клубът спечели почти 72 млн. паунда. Телевизионната аудитория на тима обаче нарасна с 23 на сто, показват цитирани от Bloomberg данни на Repucom. Това означава и възможности за повече спонсорства. Участието в Шампионската лига се оценява на поне 30 млн. паунда.  

Infographic: Leicester City Displace Football's Financial Elite | Statista
You will find more statistics at Statista

Други графики разгледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
2012
преди 7 години
Преди година, завършвайки на 114-о място, клубът спечели почти 72 млн. паунда.------------------------я, пак проверете написаното ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още