IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуанджоу Евъргранд става първият футболен клуб в Китай, пуснал акции на борсата

Очаква се ходът да донесе повече прозрачност в раздирания от корупция спорт в Поднебесната империя

14:12 | 04.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Треньор на клуба е бившият наставник на Бразилия&nbsp;Луиш Фелипе Сколари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Треньор на клуба е бившият наставник на Бразилия Луиш Фелипе Сколари. Снимка: Ройтерс

Китайският Гуанджоу Евъргранд се насочва към перспективата да се превърне в първия азиатски футболен клуб, пуснал акции на борсата, предава CNBC. Очаква се ходът да донесе повече прозрачност и е разглеждан като част от стремежа на Пекин да реформира спорта в Поднебесната империя.

Бившият победител в Азиатската шампионска лига, който миналия месец нае световния шампион с Бразилия Луиш Фелипе Сколари за свой треньор, подаде молба за листване на Хонконгската фондова борса. Новината бе съобщена официално на интернет страницата на клуба.

Китайският президент Си Дзинпин е привърженик на футбола и настоява Китай да спечели домакинство на Световно първенство. Въпреки това мъжкият национален отбор на страната е чак на 79-о място в световната ранглиста на ФИФА.

През март правителството обяви мащабен план за опетнения от корупция местен спорт. Листването на клуб на борсата е разглеждано като един от начините за подобряване на прозрачността, тъй като ръководствата на футболните отбори ще бъдат задължени да разкриват своите финансовите отчети на инвеститорите.

Ходът на Гуанджоу Евъргранд идва в момент на финансови предизвикателства пред клуба, включително забавящата се китайска икономика, която може да удари приходите от реклама. Това от своя страна би могло да доведе до затруднения в способността на клуба да плаща заплатите на играчите и треньорите и да осъществява качествени трансфери на нови футболисти.

Въпреки че е един от водещите китайски клубове, Гуанджоу Евъргранд все още остава далеч и по популярност, и по финансово представяне от европейските гиганти, като Барселона, Реал Мадрид, Байерн Мюнхен и Манчестър Юнайтед.

Клубът, който спечели Азиатската шампионска лига през 2013 г., отчете загуба от 265,1 млн. юана през първите пет месеца на 2015 г., след като загуби 482,6 млн. юана през 2014 г. И 576,1 млн. юана през 2013 г., покачват отчетите на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още