IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hershey отхвърли оферта за придобиване за 23 млрд. долара от Mondelez

С придобиването вторият най-голям производител на сладки изделия в света цели да разшири американското си присъствие

12:00 | 01.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият производител на шоколадови изделия в Северна Америка Hershey в четвъртък обяви, че е отхвърлил оферта за придобиване за 23 млрд. долара от Mondelez International, която се опитва да разшири американското си присъствие и да създаде най-големия в света производител на захарни изделия, съобщава Ройтерс.

Отказът подчертава предизвикателствата, пред които е изправена главният изпълнителен директор на Mondelez Айрийн Розенфелд при ухажването на контролиращия акционер на Hershey – Hershey Trust, благотворителна организация за 12 млрд. долара, създадена от основателя на компанията преди век.

Акциите на производителя на популярните в Северна Америка Hershey's Kisses и Cadburry се търгуват на ниво над офертата на Mondelez за 107 долара на акция в брой и акции, което показва, че инвеститорите очакват нова оферта.

Сливане на две от петте най-големи компании, производители на сладки изделия, ще добави силния американски бизнес на Hershey към глобалното портфолио на Mondelez.

По-рано източник заяви, че Mondelez се опитва да предостави гаранции на Hershey, че дори след сливането ще запази името и служителите на компанията. Mondelez е изправена пред малък антитръстов риск предвид ограниченото географско припокриване на бизнесите на двете компании, добавя източникът.

„Бордът на директорите на компанията единодушно отхвърли сигнала за интерес и реши, че той не предоставя база за допълнителни обсъждания между Mondelez и компанията“, казва Hershey в свое изявление.

Акциите на Hershey поскъпнаха с 16,8% в четвъртък до 113,40 долара, а тези на Mondelez – с 5,9% до 45,51 долара.

Производителят на бисквитите Oreo Mondelez е втората най-голяма компания за сладки изделия в света, а Hershey е на пето място. Тяхното сливане ще ги направи лидер на пазара с 18% дял, сочи компанията за пазарни изследвания Euromonitor International. Общата компания ще задмине Mars, която има 13,3% дял от глобалния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още