IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивуд очаква 4,5 млрд. долара от филмови прожекции през лятото

Ако прогнозата се сбъдне, това ще е вторият най-висок резултат за летен сезон в историята на бокс-офиса на Северна Америка

20:04 | 02.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Динозаврите от "Джурасик свят", супергероите от "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" и рапърите от "Бандата на Комптън" предизвикаха огромен зрителски интерес през това лято в Северна Америка и могат да донесат рекордни годишни приходи на Холивуд, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

От май до края на идния уикенд - 7 септември, когато в САЩ се чества Денят на труда, експертите очакват да бъдат събрани около 4,5 млрд. долара от прожекции през лятото.

„Това ще е вторият най-висок резултат за летен сезон в историята на бокс-офиса на Северна Америка“, заяви говорителят на Американската асоциация на собствениците на киносалони Патрик Коркоран.

Според експерта Пол Дергарабедян, дори ако се окаже, че прожекциите през лятото не са донесли рекордни приходи, може да се очаква, че годишните приходи ще са рекордни, тъй като през есента ще се появят по екраните няколко очаквани с интерес филма, сред които "Мостът на шпионите" на Стивън Спилбърг, новата лента за Джеймс Бонд "Спектър" и следващият епизод от "Междузвездни войни".

През 2013 г. в летния бокс-офис на Северна Америка бяха събрани рекордните 4,8 млрд. долара, но през следващата година приходите за лятото бяха 4,1 млрд. долара.

Това лято публиката бе привлечена от "Джурасик свят", събрал 643 млн. долара от прожекции в Северна Америка и 1,6 млрд. долара в целия свят. Новият филм от поредицата на Спилбърг донесе третите най-големи приходи, регистрирани някога в Северна Америка и света, след "Аватар" и "Титаник".

"Отмъстителите: Ерата на Ултрон" също е сред големите успехи през лятото, след като събра 457,7 млн. долара приходи от прожекции в Северна Америка и 1,4 млрд. долара в света.

Значими приходи донесоха и анимациите "Отвътре навън" и "Миньоните", музикалната комедия "Перфектният ритъм 2" и "Бандата на Комптън", заснет с бюджет 28 млн. долара, докато бюджетът на "Джурасик свят" е 150 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още