IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на безплатната услуга на Spotify?

Компанията обмисля драстични мерки, за да успее да сключи по-изгодни сделки със звукозаписните компании

16:39 | 25.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Spotify обмисля промени, които може да сложат край на безплатния достъп до музика от потребителите на нейната стрийминг услуга. Това се случва във връзка с тежките преговори, които компанията води със звукозаписните компании за сключването на нови лицензионни сделки с тях, пише Financial Times.

В замяна на ограничаването на достъпа до някои албуми само за абонатите, които си плащат, за определен период период, тя се надява на значителна отстъпка от средствата, които трябва да плаща на носителите на права, твърдят източници, запознати с преговорите.

Генериращата загуба услуга се стреми към постигането на по-стабилна финансова основа в навечерието на първичното публично предлагане, което компанията обмисля. Дългосрочните лицензионни сделки, които тя търси с големите звукозаписни компании, също биха зарадвали инвеститорите.

Spotify, която беше оценена на 8,5 млрд. долара в последния си кръг на финансиране, миналата година генерира нетна загуба в размер на 173 млн. долара, въпреки че приходите ѝ скочиха до 1,95 млрд. долара, тъй като сумите, които плаща за права, се увеличиха до 1,63 млрд. долара.

Въпреки че се опитва да убеди звукозаписните компании и издателите да приемат по-малко от 70% от нейните приходи от стрийминг, които в момента им плаща, това ще бъде трудна задача. Причината за това е, че в момента те получават около 73% от приходите, генерирани от основния конкурент на Spotify – Apple Music.

Преговорите за лицензирането на музика са в ранен етап и могат да продължат до края на годината, твърдят източници, запознати със случващото се. Spotify отказва да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
9876
преди 7 години
Най-вероятно слушането на албуми ще става само с абонамент. Безплатно ще е слушането на синглите. В момента съм на платената версия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още