IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Игра на тронове" дава тласък на туризма в Северна Ирландия

Голяма част от феновете мечтаят да посетят местата, където е заснет сериалът

13:26 | 07.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;http://www.hbo.com/game-of-thrones</em></p>

Снимка: http://www.hbo.com/game-of-thrones

Живият плет в Ирландия е последната спирка за деня на Фазила Хюсеин. Автобус, пълен с фенове на „Игра на тронове“, тъкмо е спрял на това вълшебно място в селски район на Северна Ирландия.

Хюсеин е фен на фентъзи сериала, създаден по поредица книги на писателя Джордж Р. Р. Мартин. Момичето, което е студент от индийския град Ченай, вика останалите фенове да се съберат за групова снимка сред преплетените дървета, създаващи жив плет. Мястото се появява в кратка, но запомняща се сцена в сериала.

„Игра на тронове“ е като свят, от който искам да бъда част“, проплаква тя.

30 фенове на „Игра на тронове“ се събират по средата на пътя, докато в близост стадо крави пасе, без да им обръща никакво внимание. Груповата снимка е направена и всички си разменят имейл адресите за по-нататъшното разпространение на фотографиите.

В групата има фенове от САЩ, Аржентина, Финландия, Южна Корея, Великобритания, Ирландия, Холандия и Индия. Живият плет е станал популярен по целия свят, пише CNBC.

Сериалът е телевизионно явление, а Северна Ирландия печели доста благодарение на него. Историята се развива в измислените континенти Вестерос и Есос в края на лято, продължило цяло десетилетие. Сериите включват сложни костюми, безброй герои и доста сцени със секс и насилие.

Четвърти сезон, който тъкмо приключи, привлече аудитория от 18 млн. зрители на американския кабелен канал HBO, разбивайки рекорда на сериала „Семейство Сопрано“.

Заснемането на сцената с живия плет в Ирландия отнема три дни, въпреки че във филма се появява само осемсекунден кадър. Северна Ирландия обаче може да получи доста от тези осем секунди.

Малка част от феновете в автобуса са били наясно, преди да пристигнат в Северна Ирландия, че голяма част от сериала е заснета тук. 25-годишният Иън Кънингам, който е огромен фен на поредицата, е на обиколката заедно с майка си. Той твърди, че очаквал, че снимките са направени преди всичко в Шотландия и Англия.

Филип Маккомб, чието семейство организира обиколката с автобуса, обхващаща различни места из цялата провинция, твърди, че между 60% и 100% от всеки епизод са заснети именно в Северна Ирландия. Другите кадри са от Исландия и Хърватия.

Според него ирландските места, заснети във филма, са изключително подходящи за сериите. Мартин не е разкрил кои места са вдъхновили романите му, но тези определено резонират на яркостта на Вестерос и митничните аспекти на ирландската история, смята Маккомб.

„Мисля че Ирландия е огромно парче от пъзела. Има връзка между Вестерос и Ирландия, независимо дали е умишлена или не“, посочва той.

20-годишната студентка от Хелзинки Роза Дегерман описва себе си като „фен, но не фанатик“. Тя смята, че мистичните локации в сериала се вписват в образа на Ирландия.

„Когато си мислим за Ирландия, ние се сещаме за стереотипа за мистично място с множество странни същества, разхождащи се наоколо“, посочва тя, докато автобусът продължава по криволичещите пътища към следващата си спирка.

Каквато и да е връзката между сериала и мястото, създателите на филма се надяват да се възползват от това явление. До момента филмовата агенция Northern Ireland Screen е инвестирала близо 12,5 млн. паунда в продукцията. Според статистиките „Игра на тронове“ е донесъл 110 млн. паунда на икономиката на Северна Ирландия до момента.

Това е само малка част от номиналния БВП на региона, но неговото значение може да бъде голямо. За всеки регион, в който доминира прекалено голям публичен сектор, а частният сектор се опитва да се бори с конкуренцията не само на местно ниво, появата на сектор, който включва повишаване на квалификацията и износ е особен дар, твърдят икономистите.

Греъм Браунлоу, икономист в Queen's University Belfast, твърди, че Северна Ирландия е икономика с преобладаващо нискоквалифицирани работници.

Международен телевизионен хит като „Игра на тронове“, с висока стойност на продукцията и огромен бюджет може да промени това, като доведе до създаването на високоплатени и висококвалифицирани работни места.

„Това се вписва перфектно в нуждите на икономиката на Северна Ирландия“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още