IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имената на редица банки изплуваха около скандала с ФИФА

Прокуратурата на САЩ направи разкрития, свързани с домакинството на Световното първенство по футбол през 2010 г. в Южна Африка

13:15 | 28.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Офиси на КОНКАКАФ в Маями бяха претърсени от ФБР в сряда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Офиси на КОНКАКАФ в Маями бяха претърсени от ФБР в сряда. Снимка: Ройтерс

Представителите на ФИФА и спортните изпълнителни директори, за които се твърди, че са им давали подкупи, са използвали разплащателни сметки на редица глобални банки, сред които американските JPMorgan Chase, Citigroup и британската HSBC, с цел улесняване на плащанията и извършване на големи банкови преводи, пише в обвинителния акт на САЩ, цитиран от Financial Times.

Други банки, чиито имена се споменават в документа от 64 страници, са американската Bank of America и швейцарските UBS и Julius Baer. Това подчертава вероятността Wall Street да е в центъра на още един скандал, отбелязва изданието.

По-голяма част от паричните преводи, посочени в обвинението срещу ФИФА, са за поне 1 млн. долара всеки. През 2013 г. по пет договора са прехвърлени 11 млн. долара от банкова сметка в клон на Citibank в Маями, собственост на спортната маркетингова група Traffic USA. Парите са били изпратени по сметка на JPMorgan Chase в Ню Йорк за КОНКАКАФ - управителното тяло на футбола в региона на Северна и Централна Америка и Карибите.

През ноември 2012 г. е имало трансфер на 1,2 млн. долара от сметка на Traffic International в Delta National Bank & Trust в Маями до кореспондираща сметка при HSBC в Бъфало, Ню Йорк. След това парите са прехвърлени по централна сметка на НSBC в Хонконг.

Имената на Delta National Bank и Banco do Brasil чрез своите офиси в Ню Йорк и Парагвай се срещат често в обвинението. Освен това през 2004 г. 1,2 млн. долара са били прехвърлени от сметката на Traffic International в Delta National Bank към кореспондираща сметка на Banco do Brasil в Ню Йорк. След това сумата е била преведена по сметка на Conmebol в Banco do Brasil в Парагвай. Conmebol е организация, свързана с ФИФА, която промотира футбола в Южна Америка.

Последните новини около скандала с ФИФА са, че в хотелска стая в Париж е било открито куфарче с 10 000 долара, пише Bloomberg. Щатските власти твърдят, че парите са били предназначени за издаване на одобрение от страна на ФИФА за домакинство на Световното първенство по футбол. Обвинението, отнасящо се отчасти до Южна Африка за световната купа през 2010 г., е в обем 47 страници и бе разпространено от Министерството на правосъдието на САЩ. То е резултат от дългогодишно разследване по подозрения в корупция във ФИФА.

„Обвинителният акт гласи, че корупцията е широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена, както в чужбина, така и тук, в Съединените щати“, коментира главният прокурор на САЩ Лорета Линч. „Това засяга най-малко две поколения футболни длъжностни лица“.

Едно от тях е бившият учител по история от Тринидад и Тобаго Джак Уорнър - човекът, за когото се твърди, че е бил предназначен куфарът. Като представител на футболните среди в своята страна, Уорнър стана президент на КОНКАКАФ през 1990 г.

През 2004 г. ръководството на ФИФА се събра, за да обсъди кандидатурите на страните, които искаха да бъдат домакини на Световното по футбол през 2010 г. Сред тях бяха Мароко, Египет и Южна Африка.

Уорнър е имал връзки с Южна Африка, която не спечели домакинството през 2006 г. Един от неговите роднини е организирал приятелски мачове в Южна Африка за отбори, членуващи в организацията на Уорнър, твърди обвинението. Така Уорнър упълномощава своя роднина да лети до Париж, за да се срещне с високопоставен представител на Южна Африка в хотел, където обвинителите твърдят, че е намерено куфарчето.

Няколко години по-късно – през 2011 г., Уорнър е наредил на представители на футболните среди от Карибите да вземат подарък – плик с 40 000 долара в брой, преди избора на президент на ФИФА. Уорнър се ядосал, когато разбрал, че представител на футболните среди от Карибите е споделил в Ню Йорк за парите.

Уорнър, който напуска всички футболни постове през 2011 г., посочва в изявление, че е невинен по каквито и да е обвинения.

Преди това обаче, месеци преди вота през 2004 г. за домакинството на Световното първенство през 2010 г. представител на Мороко предлага на Уорнър 1 млн. долара в замяна на неговия глас за домакинството на страната.

Южна Африка е отвърнала на офертата на Мароко. Високопоставени лица във ФИФА, южноафриканското правителство и инициативният комитет на Южна Африка уреждат 10 млн. долара от южноафриканския бюджет за Карибския футболен съюз – щабът, които Уорнър подкрепя, с цел „подкрепа на африканската диаспора“, гласи обвинителният акт.

Уорнър приема офертата и по-късно сигнализира, че е гласувал за Южна Африка. В крайна сметка страната не успява да направи плащането от бюджета, с което ФИФА плаща сметката, използвайки пари, предназначени за подкрепата на Световното първенство в Южна Африка.

В дело, свързано с това, швейцарските власти разследват обвинения по подозрения в пране на пари и престъпна безстопанственост, свързани с избора на приемащите страни за Световното първенство през 2018 г. и 2022 г., присъдени на Катар и Русия, съответно. Швейцарските власти иззеха електронни данни и документи от централата на ФИФА в Цюрих в сряда.

По голямата част от обвиненията са срещу служители от Северна и Южна Америка. Прокурорите твърдят, че лидери на регионални конфедерации там са провокирали и приемали подкупи от спортни маркетингови фирми, които са се опитвали да сключат медийни и маркетингови договори за големи регионални турнири - основният източник на приходи за футболните конфедерации.

В продължение на 24 години представители на ФИФА, участвали в заговори със спортни маркетингови агенции, често са прикривали плащанията чрез фиктивни фирми, офшорни сметки или други схеми, твърдят прокурорите.

Пример за такава фирма е въпросната Traffic Sports USA. Тя е била наета от главния секретар на КОНКАКАФ Енрике Санз по препоръка на избрания през май 2012 г. за вицепрезидент на организацията Джефри Уеб. След това Traffic Sports USA придобива медийните права за турнирите от КОНКАКАФ и Златната купа. Чрез подставено лице Уеб получава първи подкуп и втори година по-късно, когато е бил подновен договорът за медийните права.

От своя страна Уеб използвал част от подкупа, за да си построи басейн в имението си в Атланта и за да си купи имот в Stone Mountain, твърди обвинението.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
1984
преди 8 години
http://***.dnes.bg/sport/2015/05/28/romario-izrigna-sreshtu-fifa-plyhove.264984
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 13
dakl
преди 8 години
САЩ вече официално влезнаха в ролята на световен прокурор, следовател и полицай! Не е важно чий гражданин си, къде работиш и какво правиш, щом задокеана решат че си престъпник значи си такъв? А защо тогава са нужни правоохранителни органи в държавите които не могат да защитят собствените си граждани???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още