IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO на De Beers може да донесе на мажоритарния ѝ собственик 10 млрд. долара

Представянето на компанията се влошава заради по-слабото търсене и спада на цените на суровините

15:22 | 25.11.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Anglo American Plc, втората най-лошо представяща се компания в индекса FTSE 100 тази година, може да привлече над 10 млрд. долара, продавайки бизнеса си за диаманти De Beers, твърди HSBC Holdings Plc., цитиран от Bloomberg.

De Beers вероятно ще получи по-висока оценка“, коментира HSBC в съобщение до инвеститорите си в сряда. „Частична продажба чрез първично публично предлагане (IPO) може да бъде, при сегашните пазарни условия, мощен механизъм за определяне на отправната цена, както и на значителен паричен тласък“.

Anglo, която притежава 85% от De Beers, иска да привлече 3 млрд. долара чрез продажба на активи и съкращаване на работните места, за да намали разходите и задълженията си. Anglo вече привлече 2 млрд. долара през тази година, освобождавайки се от бизнеса си с асфалт, две медни мини в Чили и активи за платина в Южна Африка. Действията са в резултат на срива на цените на суровините заради Китай, което подкопа усилията на главния изпълнителен директор Марк Кутифани за промяна на бъдещето на мините – от тези за платина в Африка до тези за желязна руда в Бразилия.

De Beers е един от най-добре представящите се бизнеси на Anglo, като най-големият производител на диаманти в света формира над една трета от основната печалба на компанията през първата половина на годината. Ситуацията обаче се влоши, след като намаляващото търсене в Китай, най-големият пазар след САЩ, и кредитната криза в индустрията подкопаха търсенето на скъпоценни камъни и цените спаднаха с около 15% през тази година.

Днешният интерес към пазара е слаб и смятаме, че Anglo вероятно ще изчака циклично възстановяване преди реално да обмисли разделяне“, казва HSBC. Банката коментира, че макар да очаква Anglo да запази дял след първично публично предлагане пълната продажба на дела му ще привлече над 10 млрд. долара.

Anglo купи 40-процентния дял на фамилията Опенхаймер в De Beers за 5,1 млрд. долара през 2012 г., повишавайки собствения си дял до 85% и слагайки край на 80-годишната собственост на династията. Южноафриканската страна Ботсвана контролира останалата част от бизнеса, основан от британския империалист Сесил Роудс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още