IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще се откаже от дребните монети през 2018 година

И други държави в еврозоната са готови да спрат производството на монети с номинал от 1 и 2 цента

09:01 | 28.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 януари 2018 година Италия ще извади от обращение монетите от 1 и 2   цента. Това реши вчера парламентарната комисия по бюджетните въпроси, предаде DPA, цитирана от БТА. Премахването на дребните монети ще пести годишно по около 20 000 евро. 

Италианското правителство харчи милиони за производството малките  деноминации, откакто е въвело еврото през 2004 година. The Local посочва, че разходите за производството на монетата от 1 цент са 4,2 цента, а за монетата от 2 цента - 5,2 цента.

Дребните монети се използват основно във вендинг машините, както и за събирането на тол такси и за паркиране. 

Инициативата ще означава, че всички цени в Италия ще бъдат закръглени до най-близката стойност, завършваща на 5 или 0, уточни агенция ANSA. И други страни от ЕС, сред които Германия, обмислят да се окажат от 1- и 2-центовите монети.

В Белгия, Финландия, Холандия и Ирландия цените често биват закръгляни  до най-близкото число, завършващо на 5 цента, за да се избегнат най-малките деноминации, макар те да остават законно платежно средство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още