IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изложба на фалшификати във Варна

Едни от най-добрите копия на картини на световно известни художници, включително и фалшификат на най-скъпата картина в света, ще бъдат изложени от днес

09:39 | 17.03.11 г.
<p>Портретът на Адел Блох-Бауер, нарисуван от Густав Климт, все още е най-скъпата картина, продавана някога. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i></a></p>

Портретът на Адел Блох-Бауер, нарисуван от Густав Климт, все още е най-скъпата картина, продавана някога. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Изложба с "уникални фалшификати" на най-популярните картини в света, рисувани от Клод Моне, Ван Гог, Густав Климт, Реноар, Пол Гоген, Едгар Дега, Пол Сезан, Егон Шиле, Лотрек, Шишкин, Айвазовски, Иван Мърквичка, Владимир Димитров - Майстора ще бъде представена във Варна, съобщава БТА.

Изложбата е дело на световноизвестния италиански художник проф. Даниеле Донде и неговия съдружник в бизнеса с уникалните фалшификати д-р Койчо Белчев.

Този път към колекцията от импресионисти, наред с вече известните на българската публика фалшификати на картини от Клод Моне, Ван Гог, Реноар, Пол Гоген, Пол Сезан и Едгар Дега, изложбата ще представи и копия на шедьоврите на Тулуз Лотрек. За първи път в града ще бъдат показани и копия на руския передвижник Иван Шишкин и на мариниста и баталист Иван Айвазовски.

Изложбата ще съдържа и няколко копия на творби на Владимир Димитров-Майстора и на Мърквичка. Ще бъде представен и портретът на Адел Блох-Бауер, чийто оригинал, нарисуван от Густав Климт, продължава да е най-скъпо продадената картина в света, купена през 2006 година от американския бизнесмен Роналд Лаудер, собственик на Estee Lauder, за 135 млн. долара. По данни на списание Forbes за 2011 година състоянието на Лаудер, който е и филантроп и меценат на изкуството, се оценява на 3,1 млрд. долара.

Освен от Климт, австрийското изкуство от началото на миналия век ще бъде "представено" и от картини-фалшификати на Егон Шиле.

Сред близо 30-те картини-копия в изложбата ще бъде представено и авторското творчеството на проф. Донде. След като ценителите по света видяха инкрустираните с камъни Сваровски или обсипани с брокат портрети на най-харизматичните жени на нашето съвремие, сега италианският художник ще представи в България поредния си експеримент - изрисувани стари струнни инструменти, които вече се превръщат в моден акцент в интериора на Западна Европа.

Експозицията ще бъде разположена от днес до 22 март във фоайето на гранд-хотел „Димят“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още