IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

J&J осъдена да плати 70 млн. долара компенсации за болна от рак жена

Компанията не предупреждава, че талкът в бебешка й пудра може да причини рак, смята съдът

11:04 | 28.10.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съдебен състав от Сейнт Луис осъди фармацевтичната компания Johnson & Johnson (J&J) да плати 70 млн. долара обезщетение на болна от рак жена, съобщи Bloomberg. Според съдебното решение компанията не е предупредила, че талкът в бебешката й пудра, както и в други продукти, може да причини рак.

Това е третото загубено дело от фармацевтичната компания по този казус. По-рано през годината J&J беше осъдена да плати съответно 72 млн. долара и 55 млн. долара. Компанията обжалва и двете съдебни решения. Нейни представители коментираха, че ще обжалват и последното решение на съда.

Третото дело беше заведено от 62-годишната Дебора Джанекини, която дълги години е използвала бебешката пудра за поддържане на личната си хигиена. Преди три години тя е диагностицирана с рак на яйчниците.

В делото е привлечена и още една компания – Imerys Talc America, която е доставчик на J&J. Компанията трябва да плати 2,5 млн. долара на Джанекини за нанесените щети.

Свидетелите по делото коментират, че J&J трябва да сложат на своите продукти предупреждение, че употребата на талк може да причини ракови заболявания и потребителите сами да преценят дали да ги използват или не.

Фармацевтичната компания обаче отхвърля връзката между употребата на талк и рака на яйчниците. „Учени, проучвания, клинични тестове и проучвания на медицински експерти по целия свят от десетилетия показват безопасността на козметичния талк“, коментира говорител на J&J.

Адвокатите на Джанекини обаче заявиха по време на делото, че компанията има данни от 30 години, че талкът е опасен и крият този риск. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още