IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е връзката между капиталовите пазари и Световното първенство по футбол

Goldman Sachs изследва представянето на капиталовите пазари в страните победителки, подгласнички и домакини на футболните шампионати

17:15 | 31.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Кой ще вдигне трофея тази година и чии акции ще поскъпнат най-много в първия месец след края на Световното първенство в Бразилия? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кой ще вдигне трофея тази година и чии акции ще поскъпнат най-много в първия месец след края на Световното първенство в Бразилия? Снимка: Ройтерс

Ако искате да правите залози по време на Световното първенство по футбол, американската инвестиционна банка Goldman Sachs има съвети за вас, пише CNN Money. Кредиторът създаде статистически модел, който предвижда крайния изход от тазгодишното футболно първенство, което започва на 12 юни в Бразилия.

На база проучвания на международните футболни срещи от 1960 г. насам, почитателите на футбола в Goldman Sachs очакват, че Бразилия, Германия, Аржентина и Испания ще бъдат полуфиналистите.

Бразилия е безспорният фаворит за титлата, благодарение на предимството на играчите на терена - поне според модела на банката. Това може и да са добри новини за бразилските акции.

Експертите на банката откриват връзка между спечелването на Световното първенство и представянето на фондовия пазар в страната на победителя в краткосрочен план. Goldman разглежда движението в цените на акциите на победителите от 1974 г. до днес.

В първия месец след края на Световното първенство капиталовият пазар в държавата победител се представя с 3,5% по-добре от средното за световните пазари. До края на годината, в която се е провел шампионатът обаче, акциите в дадената страна са се представили с 4% по-слабо от средното за света.

Първото тримесечие на 2014 г. бе и периодът на свободно падане за бразилските акции. Все пак водещият индекс Bovespa навакса изгубеното през април и май и към момента е добавил 2% към стойността си.

Бразилското правителство похарчи повече от 11 млрд. долара за подготовката на Световното първенство, което ще се състои в рамките на месец и на което ще се изиграят 64 срещи.

От Goldman споделят, че моделът за оценка на представянето на акциите в държавата победител на Светoвно първенство е изключително последователен, но с едно изключение. Бразилия печели през 2002 г., но фондовият пазар в страната се сви с 19% на фона на рецесията и на валутната криза.

Същевременно банкерите откриват, че капиталовите пазар в страните подгласници са склонни да претърпят значително поражение. Акциите на повечето от тези държави са поевтинели с 1,4% през първия месец след края на шампионата. Има обаче едно изключение – Аржентина през 1990 г.

Месец след като страната бе победена от Германия, аржентинският капиталов пазар увеличи с 33% стойността си. От началото на 2014 г. аржентинското песо е изгубило от стойността си спрямо долара, след като правителството девалвира валутата в опит да възобнови растежа. Въпреки че основният борсов индекс Merval е с 40% нагоре от началото на годината, аржентинските акции изостават, след като цените им бъдат изгладени с инфлацията.

Освен това Goldman Sachs разкрива, че пазарите в страните домакини на световен шампионат се радват на добър ръст месец след края на футболната фиеста. Но както се случва и на пазарите на победителите – печалбите се изпаряват бързо. Пазарите на почти половината от страните домакини са се представили зле в следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Tigerman
преди 9 години
Направо не мога да повярвам---американосите да се интересуват от сокър.Те там си имат NFL, NBA, MLB, NHL, голф и колежанските лиги, които дори са по-популярни за гледане от професионалистите.И другото, което е, нормалните хора говорят за спорт на работното място, като религията и политиката са забранени теми.Тука работната култура малко по-друга.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Tigerman
преди 9 години
Направо не мога да повярвам---американосите да се интересуват от сокър.Те там си имат NFL, NBA, MLB, NHL, голф и колежанските лиги, които дори са по-популярни за гледане от професионалистите.И другото, което е, нормалните хора говорят за спорт на работното място, като религията и политиката са забранени теми.Тука работната култура малко по-друга.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още