IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каменица: Бирата ни е произвеждана с вода без уран

Пивоварната в Хасково разполагала и със сертифицирани собствени водоизточници – 4 кладенеца на територията на завода

21:03 | 21.04.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инсталацията за&nbsp;обратна осмоза. Снимка: Каменица</p>

Инсталацията за обратна осмоза. Снимка: Каменица

Произвеждащият в Хасково пивовар „Каменица“ гарантира липсата на уран над допустимите норми във водата, която се влага в производството на продуктите му. Това се казва в изпратено до медиите в петък становище на компанията.

Компанията разполага с инсталация за допълнително пречистване на водата чрез „обратна осмоза“, с което се постигало около 100% пречистване от уран. Технологията на т.нар. „обратна осмоза“ е една от най-модерните световни технологии за пречистване на вода преди влагането и при варенето на пивната мъст. Обратната осмоза е натурален естествен физически процес, при който различни концентрации съставки в един разтвор се разделят посредством полупропусклива мембрана. 



Производителят е инициирал специални тестове, а резултатите показват, че по радиологичен показател съдържание на естествен уран, пречистената вода отговаря на изискванията на всички наредби. 

Пивоварната в Хасково разполагала и със сертифицирани собствени водоизточници – 4 кладенеца на територията на завода, които се използват за производството на пиво. Пробите от тази седмица на водата в тези 4 собствени водоизточника показвали стойности под допустимите норми за уран.

Пивоварната е свързана към градската водоснабдителна мрежа като се използва приоритетно за битови и хигиенни нужди. В някои пикови моменти на производство към водата от собствените ѝ ресурси се добавя и вода от градската водоснабдителна мрежа. Тези добавени количества могат да достигнат до около 30% в зависимост от конкретния момент, като тази вода се смесва с водата от собствените водоизточници на пивоварната и така смесена преминава през инсталацията за допълнително пречистване чрез „обратна осмоза“. Така обработената вода се влага в производството, поясняват от концерна. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Еми да го прекръстат туй дето го произвеждат на енергийна напитка.Като изпиеш едно и можеш след това 5 часа да си говориш по смартфона и той да си се зарежда от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още