IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадците отдават почит на Спок от Star Trek

Смъртта на обичания герой накара феновете му да го рисуват върху банкнотите от 5 долара, което според Bank of Canada не е желателно

10:55 | 04.03.15 г.
<p>
	Актьорът Леонард Нимрой играе една от главните роли в сериала Star Trek от 1966 г. до 1969 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Актьорът Леонард Нимрой играе една от главните роли в сериала Star Trek от 1966 г. до 1969 г. Снимка: Ройтерс

Висши служители на Bank of Canada призоваха феновете на телевизионния сериал Star Trek да прекратят кампанията си за драскане по валутата като отдаване на почит към наскоро починалия актьор Ленърд Нимой, известен с ролята си на вулкана Спок.

Спонтанното решение на стотици канадски граждани бе взето след смъртта на Нимой в петък. Неговият най-известен герой замества на банкнотата от пет долара портрета на седмия премиер на Канада сър Уилфрид Лорие.

Голям брой банкноти в употреба вече изобразяват Лорие с острите уши на Спок, типичната прическа и вежди, значка от Star Trek. На някои банкноти се изписва и мотото на героя – Live long and prosper (Живей дълго и благоденствай).

Говорителят на Bank of Canada Джосиан Менард потвърди, че това действие не е незаконно, но призова феновете на Спок да престанат, съобщава сайтът TorontoSun.

В изявление до медиите тя пише „не е незаконно да се пише или да се оставят други следи върху банкнотите... Въпреки това има важни причини това да не се прави. Писането върху банкнотите може да попречи на защитите и да намали техния живот. Нещо повече, Bank of Canada споделя чувството, че писането и оставянето на белези върху банкнотите е неприемливо, тъй като те са символ на нашата страна и източник на национална гордост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още