IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой печели от Играта на тронове?

Нашумелият сериал на HBO налива милиони долари в икономиките на Исландия, Северна Ирландия и Хърватия

16:17 | 08.04.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0in">
	Емилия Кларк в ролята на Калиси на премиерата на третия сезон на Игра на тронове в Холивуд, 18 март 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Емилия Кларк в ролята на Калиси на премиерата на третия сезон на Игра на тронове в Холивуд, 18 март 2013 г. Снимка: Ройтерс

Докато клановете Ланистър и Старк продължават да водят битка на живот и смърт на телевизионния екран, от другата страна на камерите откриваме няколко очевидни печеливши.

Нашумелият сериал на HBO Игра на Тронове (The Game of Thrones) налива милиони долари в икономиките на Исландия, Северна Ирландия и Хърватия, където са направени повечето снимки.

„Игра на Тронове“ е базиран върху сагата на Дордж Р. Р. Мартин „Песен за Огън и Меч“ и описва историята на 7 семейства, воюващи за контрол над митичното царство Вестерос. Сериалът, който мнозина описват като приказка за възрастни заради сцените на секс и насилие, скоро ще бъде разширен с четвърти сезон.

Северна Ирландия е локацията, където са снимани сцените около гористия, влажен и мрачен Уинтърфел – домът на Старк – един от противоречивите кланове в сюжета.

Досега в икономиката на Северна Ирландия са налети 98,4 млн. долара, разкриват данни на Northern Ireland Screen (NIS) – финансирана от правителството агенция, подкрепяща филмовите и телевизионните продукции в региона. Оценката включва всички средства, похарчени за стоки и услуги при снимките на първите 3 сезона.

Сред печелившите от проекта се нареждат базирани в района на Белфаст филмови и телевизионни компании, екипи за озвучаване и дизайн, транспортни фирми и агенции за статисти. 

Само в Северна Ирландия снимачният екип надхвърля 750 души.  

NIS се надява за Северна Ирландия Игра на Тронове да има същия икономически ефект, какъвто имаше заснемането на Властелина на пръстените на Питър Джаксън за Нова Зеландия.

По оценка на NIS снимките на новия четвърти сезон на Игра на Тронове ще донесе на икономиката на Северна Ирландия още 30 млн. долара, коментира Мойра Лок, маркетинг директор на агенцията.

Северна Ирландия е част от Великобритания, чиято икономика се е свила с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2012 г.

Ако се насочите на север по митичната карта на Вестерос, където са снимани сцените от замръзналата пустош „отвъд Стената“, ще се озовете в Исландия.

В Исландия HBO работи с местната филмова компания Pegasus и в снимачния екип са наети над 250 човека.

Третата основна снимачна дестинация на Игра на Тронове е Хърватия, където са заснети екзотичните, пустинни сцени от царството Куарт. За снимките HBO е сключил договор с местната компания Embassy Films, а снимачният екип надхвърля 170 човека.

“Това е много положителен проект както за икономиката на Хърватия, така и за Дубровник, където е базиран проекта. Като започнем от хората, които са наети в снимачния екип и стигнем до транспортните фирми и хотелите“, коментира Ерика Милутин, изпълнителен директор на продукцията за Embassy Films.

Сцени от Игра на тронове са снимани и в Мароко, Шотландия и Малта, въпреки че продукцията като цяло е базирана в Северна Ирландия, посочва Мара Микиалиан, вицепрезидент на HBO. “За снимките на сезон 4 задължително ще се върнем в Северна Ирландия, Исландия и Хърватия“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Хехе затова, чета бавно от време на време в санитарния възел или ако патувам:) Така докато стигна до последната може да е свършил с писането:) Бях нещо подобно с колелото на времето , ама автора много разводни историята, след това почина... и никога няма да го прочета, изоставих го на 1/2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
тцЪ
преди 11 години
Звучи правдоподобно - особено пък, ако искаш да вярваш в нея. По онова време, българите все още сме имали силна конница, нямали сме писменост, повечето вярвания и предания са били от уста на уста... Както са описани и Рохиримите ;)Иначе твърдо те подкрепям за мнението ти за "Силмарилион". Грандиозно като замисъл и мащаб на историята и в същото време не е събрано в 20 тома описания кой какво е ял и какво е носил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И за Ланистър само да вметна нещо. "Ланистър винаги плаща дълговете си!". "Хазната на кралството е абсолютна празна, но ние ще вземе 200 000 златни дракона от Ланистърови, за да направим абсолютно безмислен турнир"... Да ви напомня на нещо?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
А теорията за Властелина не я знаех. Звучи донякъде логично, защото Толкин е сътворил целия този свят ... като приказка за децата си. Няма да се учудя да е ползвал древната история за вдъхновение. Самите Елфи, ***, Енти и *** са същества от Скандинавската митология. Той е оплел всичко в една много добра история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
А доникъде съм с книгите. На сериала съм по напред. Дори вече някой неща съм забравил от втория. Но Тирион съм го забелязал заради няколко неща - още в първата книга , въпреки че беше обвинен в опита за обийство на Бран, точно той му подари специалното седло за коня. На Джон вдъхна кураж за това, че трябва да направи недостатъците си оръжие. И това което помня за втория сезон, което най ме втрещи е, че износи сам тежестта на битката при Черната Вода за столицата, а за награда го затвориха в килия и прехвърлиха ларвите на друг. Как няма да е злобен, фентъзито копира онези времена в истинската човешка история в която различните и недъгавите са определяни като деца на дявола и все такива негативи. Въпреки всичко той е оцелял и заздравял, а не се е сринал. Много може да се учи от такъв персонаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
georgis
преди 11 години
Грую, също съм фен и именно затова не мога да се съглася с разсъжденията ти:) независимо, че е родена като Денерис, Калиси, както я наричат приятелите й на езика на дотраките, държи именно на това име заради покойния си съпруг и всички, които я следват през пустинята. Колкото до това дали на български името се произнася Халееси/Калееси или Калиси, мен лично Калиси ме кефи повече и смятам да се придържаме към тази форма;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Ние българите сме лъвове и лъвът е наш символ, за това няма как да не симпатизирам на клана Ланистър :) Страшно са ми любими, може би всички без импа, защото той е прекалено хиперболизиран и в книгата, и във филма. Иначе най-любим ми е бащата - Тайвин Ланистър, целият род се крепи на него! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ВУЙЧО
преди 11 години
Супер сериал , indeed , в момента се заражда подобен - VikingsХваща ми интереса за сега , да видим нататък как ще го развият .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Дяволчето е най-ключовия и променлив персонаж, и мене много ме кефи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Грую, кои са любимите ти персонажи от историята? Само не ми казвай джуджето Ланистър? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още