IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крадците от Париж

От Елисейския дворец и други френски правителствени сгради от години изчезват мебели и предмети на изкуството. Някои обвиняват за това сменящите се управленци

12:45 | 19.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Саркози в очакване на поредния си официален гост пред Елисейския дворец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саркози в очакване на поредния си официален гост пред Елисейския дворец. Снимка: Ройтерс

Не на всеки му харесва в Елисейския дворец. Президентската съпруга Клод Помпиду, която бе вдовица на бившия френски президент Жорж Помпиду, например освободи личните си помещения в помпозната сграда от античните мебели и ги обзаведе с модерни за времето си (70-те години на миналия век) мебели на архитектката Андре Путман. Дързост, наречена навремето „провокация“ от медиите в страната. И за сегашния президент Никола Саркози се знае, че винаги, когато е възможно, преспива в дома на съпругата си Карла Бруни, пише в свой материал германското издание на Financial Times. 

Но все пак повечето от тези, които са работели в тази и други правителствени сграда, са се впечатлили от благородния блясък. Френските президенти могат да сменят обстановката на разкош и бароково великолепие на Елисейския дворец с други пет официални резиденции, включително шато Рамбуйе край Париж и замъка Брегансон до Марсилия, както и кралския павилион в Марли льо Роа близо до Версай, построен от Луи XIV, за да избяга от задушаващия етикет в кралския двор. Някои обаче са харесали твърде много този разкош. Очевидно толкова, че от години във френските министерства и дворци започват да изчезват мебели и предмети на изкуството. „Многобройни обекти липсват“, заключи през миналата седмица местната сметна палата. И тъй като липсата е установена твърде късно, няма доказателства за това кой е виновникът. 

Впрочем, още през 2008 г. контрольорите са се опитали да направят обширен преглед на инвентара. Резултатът: само от онези 8352 обекта, които националното управление на паметниците е регистрирало в министерства и други административни сгради, една десета липсва. 223 обекта са изчезнали през изминалите 15 години.

Въпреки че не може да се установи кои са злосторниците, експерт от Палатата разкрива пред Parisien своите подозрения: "Един съветник просто си взима кресло или картина. Ако те не са записани в регистрите, просто никой няма да забележи“, описва пожелалият анономност служител. „Известно е, че някои от водещите политици не смятат за нередно да си вземат някой и друг сувенир от сградите за спомен от управлението си“.

Financial Times Deutschland разяснява, че в Париж министрите и държавните секретари често живеят в дворците като малки владетели. Те живеят там и се обгрижват на държавни разноски. Скоро обаче и Саркози може да се лиши от лукса, защото през май във Франция предстоят президентски избори. Във всеки случай сегашният президент може да бъде изключен от списъка на заподозрените „обирджии“ на френското културно наследство, защото именно той нареди на Сметната палата да започне ревизията. Преди това всичко, което се случваше в Елисейския дворец, оставаше дълбоко пазена тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още