IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата отказа Португалия и Полша от Евровизия

Двете страни няма да участват в конкурса заради слабото си финансово състояние

18:17 | 26.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тази година Евровизия ще мине без участието на Португалия и Полша. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тази година Евровизия ще мине без участието на Португалия и Полша. Снимка: Ройтерс

Тежката икономическа криза в Европа се отразява негативно и на международния конкурс за естрадна песен Евровизия. Португалия и Полша оповестиха,че се оттеглят от участие в конкурса, който трябва да се проведе в Малмьо, Швеция.

Според португалския канал RTP, който оповести новината за неучастието на страната, причината е само катастрофалното финансово състояние на Лисабон. Но и сравнително ранното отпадане на португалските певци през последните две години вероятно е изиграло роля – през 2011 и 2012 г. страната не успява да достигне до финала. 

От 1964 г. насам Португалия само с три изключения участва редовно на Европейския песенен конкурс и с това е един от така наречените "традиционни“ участници. Но все пак досега нито един португалец не е напуснал конкурса като победител. Най-добрият резултат идва през 1996 г., когато Лусия Монис е шеста.

Полша, която заедно с Украйна бе домакин на Европейското първенство по футбол през тази година, също се оттегля от участие в Евровизия поради икономически проблеми, предава местният канал TVP. Страната не се е възстановила от финансовите затруднения, свързани с провеждането на Евро 2012.

Полша не бе представена на конкурса и през последните две години, а най-добрият ѝ резултат бе второто място през 1994-а година, когато впрочем е първото участие на страната в конкурса. Оттогава обаче поляците нямат късмет и успяват да се промъкнат до финалите само през 2008 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още