IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Културно-исторически парк до София ще представя България чрез макети на открито

Необходими са около 1,8 млн. евро, средствата ще се набират от спонсори, рекламодатели, институции и дарения

15:06 | 22.05.15 г. 1
<p>
	Пътуващата изложба от макети &quot;България на длан&quot;. <em>Снимка:&nbsp;Сдружение &quot;България на длан&quot;.</em></p>

Пътуващата изложба от макети "България на длан". Снимка: Сдружение "България на длан".

Първият образователен културно-исторически парк "България на длан - макети на открито" ще бъде изграден в община Правец. Това съобщи на пресконференция днес режисьорът Съни Сънински, който е съавтор на проекта, заедно с актрисата Стефани Рачева, цитиран от БТА. Преди 10 години те реализираха друг проект - пътуваща изложба на макети на знакови сгради и местности.

Новата идея е в близост до гр. София - в община Правец, на площ от 20 декара да бъде пресъздадена картата на България, като акцентите в нея ще са 130 макета на културно-исторически сгради в страната и извън нея.

Алейна мрежа ще напомня основните пътни артерии на страната. Предвидени са площадки - атриуми за почивка, беседи и атракции. Ще се движи и декоративно макетно влакче. Предвидено е също така да има платформи, от които посетителите ще могат да снимат.

Мащабът на макетите ще бъде в три варианта - 1:25, 1:50 и 1:100. Фигурки на хора пред всеки обект ще дават представа за действителния размер.

На "картата" на България ще бъдат пресъздадени някои реки, езера, язовири, а Черно море ще бъде от цветя. Ще бъдат представени също археологически находки или възстановки, както и природни местности. Сумата, която е необходима, без направените досега инвестиции, е в размер на около 1,8 млн. евро.

Средствата ще се набират от спонсори, рекламодатели, институции и дарения. Плановете са изграждането да започне през 2016 г. и да завърши през 2019 г.

Творческият екип има подкрепата на широк кръг интелектуалци, обединени в Инициативен комитет, чиито председател към този момент е Иван Токаджиев. Председателството в ИК ще се променя на 6 месеца. Комитетът е коректив и обществен орган за управление на проекта и за набиране на средства. Проектът се реализира под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още