IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните жилища в САЩ поскъпват два пъти по-бавно от най-евтините

Конкуренцията сред купувачите на първо жилище се засилва заради слабото предлагане

16:13 | 24.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Цените на първите жилища, които купуват домакинствата в САЩ, нарастват с двойно по-бърз темп спрямо най-скъпите имоти, след като конкуренцията сред купувачите на първо жилище се засилва, сочи анализ на сайта за недвижими имоти Zillow, цитиран от Bloomberg.

Цените в горната, луксозна, третина на пазара са се покачили с 4% през май спрямо миналата година, докато тези на най-евтините жилища са се увеличили с 8%, казва Zillow в свое изявление от четвъртък. Предлагането на първи жилища се е сринало с 9%, докато броят на най-луксозните домове остава почти без промяна.

Долният край на пазара на жилища изпитва недостиг в предлагането, тъй като строителните компании се фокусират върху по-доходоносни луксозни проекти, а отрицателният капитал кара много собственици на по-евтини жилища да се въздържат от продажба. В същото време глобалните икономически сътресения и волатилността на фондовите пазари ограничават търсенето на луксозни жилища.

„Горният край на пазара върви към стабилизиране, а хората започва да виждат това“, казва Свеня Гудел, главен икономист на Zillow. “Купувачите, търсещи първо жилище, водят войни с наддаване на много пазари, като често скъпите жилища се задържат на пазара с няколко месеца по-дълго“.

От началото на 2015 г. луксозните жилища отчитат най-големия спад на цените, твърди още Zillow.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още