IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маржът на печалбата на Calrsberg нарасна през първото полугодие

Основната причина за това е фактът, че потребителите са заложили на по-скъпи бири

11:18 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Датският производител на бира Carlsberg отчете печалба за първата половина на годината, която надмина прогнозите на анализаторите, въпреки спада на продадените обеми бира. Последното се дължи на факта, че все повече потребители се насочват към по-скъпи бири, а съкращенията на разходи са позволили на компанията да инвестира в стратегията си да продава повече скъпи бири, предава Ройтерс.

Carlsberg стартира своя седемгодишен план SAIl’22 през 2015 г., за да генерира органичен ръст на продажбите си и да увеличи маржовете чрез постигането на баланс между растежа на обемите и по-печелившите продукти.

„Нашите силни финансови резултати ни помагат да ускорим инвестициите си в приоритетите от SAIL’22, за да създадем устойчив дългосрочен растеж на Carlsberg Group”, коментира главният изпълнителен директор Сеес'т Харт в изявление.

Ценовият микс на групата се е подобрил с 4%, насърчен от Азия и Източна Европа през първите шест месеца от годината. Това е помогнало за увеличаването на маржа на печалбата с 2 процентни пункта до 13%. По-високият ценови микс подсказва, че компанията е продала повече по-скъпи бири.

Проблемният за Carlsberg руски пазар на бира се е свил с 5% през първите шест месеца, засегнат от забраната за продажба на бира в т.нар. PET бутилки – популярни пластмасови бутилки от над 1,5 литра, както и от предизвикателствата, свързани с потребителските вкусове и студеното време, обяви компанията.

Печалбата за полугодието, като се изключат някои елементи, е нараснала с близо 20 на сто на годишна база до 4,13 млрд. датски крони (652 млн. долара), над прогнозата за 3,92 млрд. крони на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

Carlsberg запази прогнозата си за 5-6% органичен растеж на оперативната печалба за 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още