IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морски резерват край Хавайските острови става най-големият в света

Президентът на САЩ увеличи четири пъти съществуващата сега защитена територия, където е забранен промишленият риболов и извличането на полезни изкопаеми

13:15 | 27.08.16 г.
<p>
	Карта на новите граници на резервата. <em>www.papahanaumokuakea.gov</em></p>

Карта на новите граници на резервата. www.papahanaumokuakea.gov

Президентът на САЩ Барак Обама обяви създаването на най-големия морски резерват в света край Хавайските острови, съобщи AP.

Така той увеличи четири пъти съществуващата сега защитена територия край Хавайските острови в Тихия океан, където е забранен промишленият риболов и извличането на полезни изкопаеми.

Морския резерват Папаханаумокуакеа ще се разпростира на площ от 1,51 милиона квадратни километра, което се равнява на територията на две Франции или на една Монголия.

Барак Обама ще посети в сряда Хавайските острови, където е роден, за да отбележи разширяването на резервата, създаден през 2006 г. от президента Джордж Буш, и да говори за необходимостта да се опазват обществените земи и води от климатичните промени.

Опазването на околната среда беше един от главните приоритети на Барак Обама по време на двата му президентски мандата.

Понастоящем Папаханаумокуакеа е обитаван от около 7000 морски вида, сред които е и черният корал, който може да живее над 4500 години.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още