IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачното бъдеще на луксозните хотели в Лондон

Заетостта на хотелите от високия сегмент е най-ниска от времето на глобалната рецесия

19:10 | 02.05.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Перспективите пред луксозните хотели в Лондон се помрачават заради риска от тероризъм и опасенията около евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

През първото тримесечие на годината заетостта в най-скъпите хотели в британската столица е била 65 на сто, показват данни на консултантската компания STR. Това е най-слабата заетост за първо тримесечие от времето на глобалната рецесия през 2009 г., като представлява и спад със 70 на сто на годишна база, посочва компанията.

Търсенето на по-евтини варианти за настаняване в града също намалява, посочва компанията. Луксозните хотели обаче са най-силно засегнати от негативните тенденции, тъй като богатите туристи и корпоративни клиенти се оказват по-чувствителни към политическите вълнения.

Терористичните атаки в Брюксел и Париж, рискът, че Великобритания може да гласува за напускане на ЕС, както и икономическия спад на Русия допринасят за влошаването на пазара, заедно с несигурността около резултатите от изборите в САЩ, посочва информационната агенция.

Същевременно има и свръхпредлагане в луксозния сегмент на хотелския пазар в Лондон, подобно и на жилищата. Само през последната година в сегмента са добавени 540 нови стаи.

Спадът на заетостта на луксозните хотели води и до спад на приходите от налична стая с 6,5 на сто – най-ниският резултат за първо тримесечие от три години насам. Въпреки това обаче цените се задържат стабилни, защото хотелиерите не желаят да навлязат в низходяща ценова спирала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още