IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наградата „Горбачов“ отличи хората, които промениха света

Трима души бяха наградени за приноса си към света на тържество по случай 80-годишнината на Михаил Горбачов в Лондон

10:38 | 31.03.11 г.
Наградата „Горбачов“ отличи хората, които промениха света

Звезди от шоубизнеса и политици се събраха в Лондон за благотворителен гала концерт за 80-годишнината на Михаил Горбачов вчера, съобщи АП.

Шарън Стоун и Кевин Спейси бяха водещи на концерта в лондонската зала "Роял Албърт хол".

На концерта бяха обявени и носителите на наградата "Човекът, който промени света", учредена от Михаил Горбачов.

Тримата души, които бяха наградени за ролята си за промяната на света, са Тед Търнър – създателят на CNN, който бе лично награден от Горбачов; Тимъти Бърнърс-Лий – британски физик и компютърен специалист, свързван със създаването на интернет. Третият награден бе Евънс Уадонго, инженер от Кения, изобретил слънчевата лампа, която може да се превърне в чиста и здравословна алтернатива на огъня като източник на светлина за десетки и стотици хиляди африканци.

„Тези трима души, всеки по свой начин, са променили света за идващите поколения така, че да повлияят изцяло на живота им“, каза Горбачов, цитиран от CNN.

Наградите бяха основното събитие на вечерта, през която на едно място се събраха артисти, музиканти, политици и известни личности от цял свят, за да поздравят бившия лидер на Съветския съюз. Михаил Горбачов навърши 80 години на 2 март.

Благотворителният концерт набира пари за организации, свързани с борбата с рака, в това число MacMillan Cancer Support в Англия и Института за трансплантация и хематология на Михаил Горбачов в Санкт Петербург, Русия.

Наградата, учредена от бившия съветски лидер, се раздава в три категории.

Тимъти Бърнърс-Лий бе награден за „перестройката“, или реформата, която е помогнал да се случи със създаването на световната мрежа през 1989, и която променя изцяло начина на възприемането и предаването на информация из целия свят.

Наградата за „гласност“, или откритост, е дадена на Тед Търнър, който помогна за трансформацията на световните медии с 24-часовото предаване на световни новини.

Евънс Уадонго, който е едва на 25, спечели наградата за принос към съвременната наука и технология, или наградата за „ускорение“.

„Всеки притежава способността да направи промяна и наградата „Горбачов“ е учредена именно за тези хора, които са го постигнали, и дава вдъхновение на останалите да опитаме да променим нещата“, каза бившият руски президент и Нобелов лауреат на наградата за мир през 1990 г. Михаил Горбачов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още