IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непоклатимата бизнес империя на Сеп Блатер

Разследванията срещу ФИФА предизвикаха хаос в организацията, но президентът й остава хладнокръвен

17:34 | 28.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Самодържец. Диктатор. Деспот. За Сеп Блатер се чуват много определения. Но всички те се свеждат до едно: опитват се да очертаят профила на човек, който притежава неограничена власт - на върха на ФИФА - световната федерация по футбол, която е много повече от спортна организация. Тя е бизнес империя, управляваща най-популярния спорт в света. 270 милиона души в света играят активно футбол, а пасивните запалянковци са много повече. Във ФИФА членуват 209 страни - повече отколкото в ООН.

Блатер, който е президент на ФИФА от 1998 г., очевидно е сигурен в това, което прави. Поне засега той не иска отлагане на вероятно поредното си преизбиране на поста. А и защо да го прави? Системата Блатер в световния ръководен орган по футбола работи като добре смазана машина в продължение на много години. 79-годишният ветеран е считан за добър мениджър. И към днешна дата изглежда и голяма криза няма да може да го победи. Швейцарецът е приеман от крале, президенти и министър-председатели по целия свят.

  

Избирането му за пети мандат вероятно е чиста формалност, дори и след "земетресението" в Цюрих. В края на краищата той има подкрепата на всички конфедерации, с изключение на УЕФА. Всички футболни нации имат равни права и всеки има един глас при тайното гласуване в петък. А възприеманата като могъща УЕФА (53 членове) ще може да бъде лесно победена по време на избора.

„Всяка бананова република може да има решително влияние", казва футболният експерт Мануел Рене Тайсен пред Handelsblatt. А Блатер винаги е знаел как да привърже към себе си останалите 156 членове на ФИФА от Африка, Азия и Америка, а именно - с много пари.

Така например африканската континентална федерация вече даде да се разбере, че нейните футболни функционери ще подкрепят Блатер въпреки разследванията. Нищо чудно: Блатер предоставя на конфедерациите пари, които се изплащат на националните асоциации, а след това изчезват в тъмни каси.

Марк Пиет, професор по наказателно право и криминология към Университета в Базел, е ръководил преди две години комитета, който трябваше да преразгледа структурата на ФИФА и да вкара реформи в организацията. 

Той счита новата кандидатура на Блатер за "грешка". През Handelsblatt той казва: „Европейците сами се изолираха по тази тема. Защото УЕФА няма нито един сериозен кандидат срещу Блатер".

Въпреки разследванията от сряда самият Пиет остава скептичен. „Обвиненията на Съединените щати за събитията в американската футболна федерация КОНКАКАФ са отдавна известни. Откъм съдържание няма нищо ново".

Тайсен, който е професор по корпоративно управление в Ludwig-Maximilians-Universität в Мюнхен, намира по-драстични думи за случилото се. „В една обикновена компания подобно нещо няма как да се случи".

Във фирмите имало надзорен съвет, който надзирава мениджърите и в случай на нужда ги санкционира. „Най-горният пласт на ФИФА пък очевидно действа без никакъв контрол“.

Ръководството на ФИФА контролирало само себе си. Системата е създадена, за да създаде зависимост. „Въобще дори не бива да мислим сега за корупция. Всъщност, ФИФА трябва да бъде разпусната и създадена наново отначало", казва експертът.

Независимо от това акцията на повече от десетина полицаи в сряда продължи да оказва влияние и в четвъртък. Седмина служители на ФИФА бяха арестувани в луксозен хотел в Цюрих. Служителите на хотела прикриваха заподозрените по време на задържането им с чаршафи. Съединените щати са помолили за правна помощ по подозрение за укриване на данъци, корупция и измами. Малко по-късно швейцарските съдебни служители са претърсили централата на световната футболна асоциация.

Списъкът на скандалите по време на управлението на Блатер е дълъг, но не му е нанесъл (все още) никакви вреди. За пореден път шефът на ФИФА не е сред заподозрените. Въпреки това: „той не танцува от радост в кабинета си," заяви неговият говорител Валтер Де Грегорио на специално свикана пресконференция. Въпреки това обаче бил "спокоен". О, и между другото: "Изборът на президент на ФИФА ще се проведе, както е планирано," потвърждава говорителят.

В течение на целия ден самият Блатер не коментира темата. Знае се само, че се е консултирал с най-близките си сътрудници. Привечер изненадващо отказва участие в заседанието на южноамериканската федерация Конмебол, а в четвъртък окончателно се прикрива, като обявява, че няма да посети медицински конгрес, на който е трябвало да държи реч. Посещението му при делегацията на УЕФА в Цюрих също отпада. А иначе Блатер по традиция посещава всички конфедерации преди конгрес.

Причината е ясна – Блатер е ядосан на УЕФА, която поиска отлагане на избора да президент и дори допусна възможността да го бойкотира.

Три от най-големите страни в УЕФА – Франция, Германия и Англия намекнаха, че може да бойкотират събитието.

Конфликтът между ФИФА и УЕФА не е от вчера. Още по време на срещата на УЕФА преди конгреса през 2014 г. в Сао Пауло стана ясно, че е имало спор между Блатер и водещи функционери на УЕФА. Холандецът Михаел ван Прааг е настоявал за промяна в политиката на ръководене на централата и на „културата на ФИФА“. Очевидно не се е стигнало до това.

Вижте повече за ерата на Блатер във ФИФА в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още